Gå till innehållet

Bok om underskattade flugor

Ett förskönande namn och en grundlig hjälp till artbestämning – kanske kan den här boken ge dessa flugor viss upprättelse och ett intresseuppsving.

Återigen har Sveriges småkrypsexperter lagt ner hundratals timmar med att ta fram ny bestämningslitteratur som ger ny kunskap om en förbisedd grupp. Den här gången är det juvelflugorna som fått ett eget verk. Om namnet är obekant för dig så handlar det alltså om husflugor, spyflugor och parasitflugor “med blå eller grön glans”. Denna glans har nu också förärat dem ett något mer ärofyllt namn.

Bakgrunden till boken är anmärkningsvärt fint. Bengt Carlsson gav en donation till Västsvenska Entomologklubben som han önskade skulle gå till att ta fram ny bestämningslitteratur. Bengt lever inte längre, men tack vare hans gåva har nu Johan Ennerfelt och Peter Nielsen haft möjlighet att skriva och trycka den här boken.

Omslaget till boken Juvelflugor av Johan Ennerfelt och Peter Nielsen.

Omslaget till boken Juvelflugor av Johan Ennerfelt och Peter Nielsen.

I bokens 152 sidor finns 48 arter juvelflugor med och var och en har en väldigt noggrann bestämningsnyckel med illustrationer av Jenny Eikestam och Oscar Josefsson. Det ska sägas på en gång att bara för att du har boken i din ägo så kommer inte juvelvingarna bli en enkel match. Det är ofta extremt små skillnader mellan arterna och påfallande ofta handlar det om hur långa hårstrån de har och var dessa är placerade. Knappast något man ser i all hast när man går förbi en juvelfluga i trädgården.

Även om du inte är på jakt efter nya flug-kryss och inte är så intresserad av att lära dig att artbestämma flugor så är bokens inledning läsvärd. Här berättas om flugornas livscykel och inte minst om deras ekologiska funktion. De är viktig föda åt andra djur, men också synnerligen effektiva pollinatörer och viktiga nedbrytare. Sist, men inte minst, är flugor en viktigt ledtråd inom rättsentomologi eftersom det är lätt att avgöra åldern på flugor som sökt sig till en död kropp.

Så även om det flådiga namnet juvelflugor döljer bevingade parasiter och flugor som dras till kadaver så är de väldigt viktiga i naturen med fascinerande liv. Det lyckas boken förmedla. Troligen kommer den även leda till att åtskilliga naturintresserade även börjar ge glänsande flugor lite extra uppmärksamhet. Det kommer åtminstone jag göra och jag kan tänka mig att Bengt Carlsson hade varit väldigt nöjd.

Transparens: Natursidan fick boken av författarna.

Mer att läsa