Idag sköts den björn som befunnit sig i Dalby i Uppsala län på sistone och som troligtvis är samma björn som befann sig utanför Enköping i oktober. Beslutet fattades av länsstyrelen i Uppsala län tillsammans med polisen och beror på att “björnen bedömdes utgöra en potentiell fara för allmänheten och det inte fanns någon annan tillfredsställande lösning”.
Björnen har under de senaste dygnen befunnit sig på privata tomter och inte visat någon rädsla för människor. Länsstyrelsen har gjort flera försök att få björnen att flytta sig från området utan att lyckas och boende i området började bli oroliga.
– Vi har försökt att skrämma iväg den från området vid ett antal olika tillfällen. Först med hundar, sedan sköt vi gummikulor på den. Då flyttade den sig till annan åker, men där fanns nötkalvar vilket inte heller var lämpligt. Vi jagade undan den igen och den stannade 300-400 meter bort, men den här gången nära bebyggelse. Sedan fick vi iväg den till en åker där den kunde vara ifred ett tag, men det är fullt av hus i området och dessa ligger ofta i små skogsområden där björnen ibland söker skydd, berättar Lennart Nordvarg chef för Naturmiljöenheten på länsstyrelsen.
Den relativt unga björnen var väldigt orädd för människor. Enligt Lennart Nordvarg reagerade den inte ens när de försökte skrämma bort den från 15 meters håll. Den har dock inte visat sig aggressiv.
Om det nu är samma björn som utanför Torstuna – kan folks nyfikenhet ha gjort den van vid människor?
– Vi har full förståelse för att folk vill titta på den. Men en faktor är att det var så många människor vid Torstuna att den hade lite svårt att ta sig dit den ville och även om de allra flesta skötte sig jättebra så gick vissa väldigt nära. Det kan ha påverkat björnen. Vilda djur ska man försöka vara ifred. Men det huvudsakliga problemet här är att det finns för mycket boende i närheten den hade helt enkelt hamnat på fel plats. Det var därför polisen tog det här beslutet. Den var en fara för allmänheten och vi delar den uppfattning.
– Det är väldigt tråkigt att den behövde skjutas, men det var nödvändigt. Vi kunde inte få bort björnen därifrån och det var ett väldigt olämpligt område. Vi har som målsättning att ha björnar i länet, men det gick inte den här gången, avslutar Lennart Nordvarg.
Länsstyrelsen bedömde “efter dialog med Viltskadecenter” att det inte var aktuellt att söva och flytta björnen.
– En flytt av björnen skulle sannolikt bara ha flyttat problemet med en oskygg björn till ett annat område. Björnen är som art inte hotad i Sverige, skriver länsstyrelsen. Enligt rödlistan anses brunbjörnen vara“nära hotad” och har minskat med 3,2 procent årligen sedan 2007.