Mellan maj och mitten av juli letar brunbjörn-hanar efter honor att para sig med. Eftersom honor som tar hand om ungar inte kan bli dräktiga är det en farlig tid för björnungar. Hanarna drar sig inte för att döda honans ungar för att hon ska kunna bli dräktig igen och så att han på så sätt ska kunna sprida sina gener vidare.
Sammanlagt dör en tredjedel av alla björnungar under parningssäsongen och i 90 procent av fallen beror det på attacker från björnhanar, som kan bli dubbelt så stora som honorna.
Nu verkar det som att brunbjörns-honorna har börjat med en ny metod för att hålla hanarna borta. Enligt en studie, som pågått i Sverige mellan 2005 och 2012 och nyligen publicerats i Proceedings of the Royal Society B, har vissa björnmödrar börjat närma sig människor under sommaren och det beror inte på att de letar efter föda. Det visar sig att det ökar deras chanser att få ungarna att överleva eftersom hanarna håller sig på avstånd från människor. Honorna har lärt sig att använda “mänskliga sköldar” för att skydda sina ungar.
Det är dock inte riskfritt att vistas nära människor för björnar. Det ökar risken att dödas av jägare eller fordon och det kan också resultera i att björnarna blir alltför förtjusta i ätbart nära människoboningar och att de därför skjuts i skyddsjakt eller flyttas till annan plats.
Dessutom kan björnhonor med ungar vara farliga och att de närmar sig människor gör det extra viktigt att vara försiktig i skogarna under parningssäsongen från maj till juli.
Det här är inte unikt i djurvärlden. Ekologen Lucas Nell vid universitetet i Georgia har visat att vadarfåglar häckar nära alligatorer för att slippa andra rovdjur och det gäller även vissa fjäll- och sädgäss som häckar nära fjällugglor, fjällvråkar eller pilgrimsfalkar för att slippa hotet från fjällrävar.
Källa: National Geographic