Gå till innehållet

Biologisk mångfald allt viktigare för sparare

Klimatförändringar, rent vatten och biologisk mångfald – om svenska fondsparare får välja.

Banken SEB har frågat 1 300 svenska fondsparare vilka av FN:s hållbarhetsmål som de vill att bankens fondbolag “fokuserar på i dialogen med bolagen de investerar i”. Det är åttonde året som banken gjort denna undersökning.

Under alla dessa år har klimatförändringarna rankats högst med rent vatten och sanitet på andra plats. Nytt för i år är att biologisk mångfald kniper åt sig tredjeplatsen. Så högt har detta hållbarhetsmål aldrig rankats tidigare.

Klimatvärsting tror på miljövänliga fonder?

Anette Andersson, senior hållbarhetsspecialist på SEB:s fondbolag, menar att resultatet i undersökningen även kan vara ett tips till bolag om vilka värden de bör värdera.

– Det ansvar vi har som fondförvaltare och investerare vill vi förvalta. Det är inte bara en bra sak för vår framtid utan också för att vi tror att bolag som ligger i framkant och redan nu anpassar sina affärsmodeller efter de hållbarhetsutmaningar vi står inför, bör ha en högre sannolikhet att lyckas framöver.

I en undersökning av Naturskyddsföreningen och Fair Finance Guide 2023 klassades SEB som den överlägset värsta banken i Sverige när det gäller klimatavtryck.

Källa: SEB

Mer att läsa