Gå till innehållet

Bildreportage från dramatiskt förändrade fiskars lek

Niclas Ahlberg har tidigare gjort bildreportage från bland annat ett brushanespel, Varanger och Hornøyabjörnfrossa i Finlandtjäderspel i Dalarna och Gotska Sandön. Den här gången har han varit på Gotland och skildrat havsöringarnas mäktiga lek efter att de genomgått en märkvärdig förvandling.

“Jag har alltid fascinerats av laxfiskarnas fantastiska metamorfos. Fåglars fjäderdräktsbyte i all ära men en havsörings livscykel är rätt fantastisk. Efter att de spenderat två år i rinnande vatten ger de sig iväg ut i havet där de stannar åtminstone två år. Sen letar de upp födelseån genom att de minns smaken av vattnet och beger sig dit för att leka första gången. När öringen är ute i havet är den silverblank och fin. Fjällen släpper som på en strömming och de är hårda i kroppen och ganska ömtåliga.

Havsöring
Två, tre havsöringar syns nedanför utloppet till bäcken. Foto: Niclas Ahlberg

När det är dags för lek, börjar kroppen förändras. De skiftar i färg och antar en gulröd färg och får fler prickar och blir högre och smalare i kroppen. Hanarnas underkäke växer ut till en krok och de kan se ganska groteska ut. På riktigt stora fiskar har jag till och med sett att kroken går igenom överkäken.

Havsöring
Det är häftigt att se dem komma som torpeder upp i ån. Än så länge är det för lite vatten i ån, mer regn behövs. Foto: Niclas Ahlberg

Det nya skinnet är betydligt tåligare för att de ska kunna klara av smällar och törnar mot stenar när de tar sig upp för ån för att hitta en bra lekplats. Inte nog med det. Ögonen förändras också. När de är i havet har de mest tappar för att kunna se bra i klarare vatten och kunna skilja på färger. När det är dags för lek är det bättre att ögat fylls med stavar eftersom bäckarna ofta är grumliga och rinner genom mörka skogar där ljuset är dåligt. Då är det bättre med ljuskänsliga ögon. När de lekt färdigt ger sig många direkt tillbaka till havet för att inte fastna i ån om vattnet sjunker. På våren är de åter blanka igen men med en lite grå lyster. Successivt antar de sin silverblanka skepnad igen.

Havsöring
Havsöring, Gotland – november 2019. Foto: Niclas Ahlberg

På Gotland finns 25-30 åar som håller havsöring. De flesta är fredade från 1 oktober till 31 december. Då får man inte fiska runt åarna och en god bit runtom. Vad man kan göra är att hålla lite koll när det är dags för lek. Det är ett häftigt skådespel att iaktta när de ska ta sig upp från havet in i de små bäckarna. Det finns ju några stora åar som Ireån, Gothemsån med flera. Men de flesta ser knappt ut som mer än ett krondike.

Havsöring
De kan se väldigt olika ut. En del är gula, andra gråsvarta eller skiftar i rött. Här är en hane som tar sats. Foto: Niclas Ahlberg

Det är allhelgona eller Halloween denna helg och jag fokuserade på detta skådespel. Vädret var allt annat än optimalt med gråväder och regn, men det blev några bilder i alla fall.

Det finns ett par bäckar ganska nära där jag bor som jag bevakade flera gånger om dagen. Det gick ganska stora vågor så det blev stora rörelser på vattnet och en kort tid när den eventuella öringen var synlig och möjlig att fota.

Havsöring
En öring hoppar snett och hamnar på land och får sen hoppa sig tillbaka till vattnet. Foto: Niclas Ahlberg

Plötsligt när jag ligger där ser jag en öring som kommer i full fart men missar huvudrännan och kör upp på land. Det var tur för då fick jag lite mer tid på mig att få lite bilder.

Havsöring
Havsöring, Gotland – november 2019. Foto: Niclas Ahlberg
Havsöring
Den kommer till slut tillbaka i vattnet och simmar ut i havet igen. Foto: Niclas Ahlberg

Det var fortfarande för lite vatten i ån så öringarna vände nedåt igen. Det behövs mer regn i de bäckar som jag besökte men varje bäck har sitt optimala flöde och det har de lokala öringstammarna anpassat sig till.”

Se fler bilder hos Niclasahlberg.se

Mer att läsa