Besöksrekord och allt fler ovana besökare – så klarar nationalparkerna coronaåret
Natursidan hörde av sig till några av landets nationalparker för att höra hur de upplevt det märkliga coronaåret. Alla var överens om att det varit betydligt fler ovana besökare i naturen och att det inneburit nya och större utmaningar.
Det är inte bara naturturismföretagens som haft ett märkligt år. Även landets naturum och nationalparker har påverkats. På flera håll med besöksrekord och helt nya utmaningar.
Av de naturum som Natursidan hört av sig till berättar alla om betydligt färre utländska besökare på grund av att flygresor i stort sett upphörde under vår och sommar. De flesta har haft långt fler svenska besökare än vanligt och alla naturum har också haft betydligt fler ovana naturbesökare. De har behövt anpassa sin verksamhet med inställda guidningar, rådgivning utomhus istället för i naturum och med utökad personalstyrka för att ta hand om allt från parkeringsproblem till att sköta leder och toaletter.
I Abisko och Kosterhavet har de uteblivna utländska besökarna gjort att det sammanlagda besöksantalet varit lägre. I Tyresta förväntas dock ett extremt rekordår. I normala fall får nationalparken strax söder om Stockholm drygt 400 000 besökare. I år tror Jessica Ångström, naturumföreståndare i Tyresta, att det kommer sluta med minst en miljon besökare. Mer än en fördubbling jämfört med i fjol.
Även i Fulufjällets nationalpark har det under sommaren varit betydligt fler besökare än normalt och precis som i Tyresta har det rapporterats om parkeringskaos när antalet besökande fordon är långt över kapaciteten.
Kraftigt ökad nedskräpning
Det är inte de enda konsekvenserna som ovanligt många besökare medfört. Ett av de tydligaste budskapen från naturumföreståndarna är att nedskräpningen ökat och att det skulle kunna bero på allt fler ovana besökare i naturen.
– Naturvana besökare vet att man tar med sig sitt skräp tillbaka, säger Sofia Tiger, föreståndare på naturum Fulufjället. Vi drog dock igång en kampanj med Håll Sverige Rent och delade ut påsar på två ställen, jag upplever att det har hjälpt en del.
Ökad nedskräpning i naturen i år finns det många rapporter om, exempelvis från Sörmlandsleden, Ystad, Kebnekaise, fjällen i allmänhet, Stockholm och Falkenberg. Det bekräftas också av flera naturum.
– Man är själv ansvarig för sina sopor tills man hittar en soptunna och finns det ingen plats i den soptunnan måste man ta med sig skräpet hem, säger Carina Härlin, föreståndare på naturum Store Mosse.
Vid naturum Fulufjället har de en återvinningsstation, men besökarna struntar ofta i att källsortera så personalen tvingas stå och rensa bland papper, plast, metall och glas istället för att hjälpa besökare på området. Flera naturum, däribland Söderåsen och Store mosse har också märkt av nya typer av skräp som de inte sett tidigare – blöjor till exempel.
Ökad nonchalans inför naturen
I Fulufjällets nationalpark har de också haft fler nonchalanta besökare som ignorerat råd om att vissa leder är olämpliga och som anser att de vet bättre än personalen.
– Vissa försöker övertyga oss om att vädret nog inte är så illa eller att de minsann går 5 km på Djurgården varje söndag och för dem är det svårt att förklara att vädret uppe på fjället blir 10 gånger värre än här nedanför fjällsidan eller att 5 km på fjället tar betydligt längre tid än på Djurgården. En del överskattar sin förmåga, säger Sofia Tiger som också tipsar besökare om att börja med att fråga personalen om hjälp. Många kommer in till naturum när de är färdiga i området och kan då ha missat mycket eller gått fel.
Lo Fischer, föreståndare vid naturum Abisko, är inne på något liknande när hon önskar sig att alla besökare utrustade sig med en ödmjukhet och ett lugn.
– Om de är ödmjuka så är de mottagliga för både information och tips. Och om de är lugna tar de sig tid att utforska lite i taget så att de hittar en balans i försiktighet och i utvecklande utmaningar.
Inte bara ovana besökare som gör övertramp
Tyresta nationalpark, som upplever mer än en fördubbling av antalet besökare i år, har fått en hel del nya problem att ta hand om. Det har till exempel skett droghandel och prostitution på parkeringen, men även i naturen har det uppstått allvarliga händelser.
– Vi har haft fler och allvarligare problem med diverse överträdelser av föreskrifterna, som till exempel cykling, tältning och eldning. Under hösten hade vi tre markbränder på 10 dagar, varav åtminstone två var orsakade av otillåten eldning från besökare. Besökare vet inte att man inte får elda och vet inte heller hur man eldar. Vi river eldstäder vid varje tillsynsrunda, berättar Jessica Ångström, naturumföreståndare på Naturum Nationalparkernas hus i Tyresta by.
Hon har också en känsla av att det långt ifrån bara är ovana besökare som står för överträdelserna utan att många av dem görs av “naturälskande friluftsmänniskor med en romantiserad syn på vildmark och individens frihet”.
– Eller personer som är vana att röra sig i skog och mark och som fokuserar på allemansrättens rättigheter istället för skyldigheter. Det är inte ovana förstagångsbesökare.
Allemansrättens skyldigheter betonas
Att allemansrätten även innebär skyldigheter och inte enbart friheter nämner de flesta föreståndare i sina svar. Allemansrätten är nästan alltid begränsad i skyddad natur, till exempel när det gäller tältning och eldning. Här brister kunskapen betänkligt, menar naturumföreståndarna.
– Jag skulle önska att alla kände till vad allemansrätten ger en för rättigheter och skyldigheter men också att det i skyddade områden ofta finns regler som står över allemansrätten. Alltså att man skaffar sig information om vad som gäller i just det området man besöker, säger Örjan Karlsson, naturumföreståndare vid Kosterhavets nationalpark.
Glädjande utveckling trots allt
Men även om det varit och är en bitvis påfrestande säsong för landets naturum så finns det en glädje över att så många har hittat ut i naturen och att allt fler får uppleva vikten av skyddad natur. Jessica Ångström på Tyresta nationalpark önskar att beslutsfattare och opinionsbildare på flera olika nivåer i samhället ska se hur viktig den skyddade naturen är under pandemin.
– Det har varit en fristad. Och en trygg plats på samma gång, säger hon och fortsätter:
– Det är lätt att fokusera på problemen och tråkigheterna. Men kanske att det viktigaste av allt, både för Tyresta, för vår verksamhet och för våra besökare är ju att skogen har fått en ny betydelse. Den är nyupptäckt, eller återupptäckt. Och det är tydligt att naturen verkligen ger energi, glädje, kraft och samvaro med andra. Och verkligen gör skillnad.
• Läs mer om vad som gäller i Sveriges nationalparker på den officiella webbplatsen.