En av Cambridges mest kända vyer – King’s College Chapel och gräsmatten framför kapellet – ska göras om. Från en monokultur av gräs till en äng full av biologisk mångfald.
Gräsmattan har hållits hårt klippt sedan 1720-talet, men nu blir det förändringar på den berömda platsen.
– Under 2000-talet måste man kunna rättfärdiga vad man gör som trädgårdsmästare. Gräsmonokulturer har sin plats i trädgårdsodling, men det har biologisk mångfald också. Och i dessa tider av klimatförändringar och förluster av arter, blir det allt viktigare, säger chefsträdgårdsmästaren Steve Coghill, till Cambridge Independent.
En tredjedel av gräsmattan ska omvandlas till en blomsteräng som besökarna ska kunna få njuta av genom att det görs gångar bland växterna som tillåts växa färdigt.
– Allt fler anläggningar inser att det är meningslöst att ha en monokultur som grönyta som ingen får eller uppmuntras att använda. Den som går genom den här ängen kommer kunna glädjas över att se surrande bin, fjärilar och andra pollinatörer som alla njuter av en ny livsmiljö. Det är för närvarande väldigt artfattigt gräs, med få ryggradslösa djur, så att använda inhemska, hållbara ängsplantor är en utmärkt ersättning, säger Caroline Fitton, talesperson för Wildlife Trust i Cambridgeshire, till BBC.
Som vi skriver i vår guide till hur du anlägger en äng används idag ofta ordet ”äng” lite slarvigt om de flesta gräsmarker. Vill du hålla lite hårdare på definitionen så handlar det om gräsmarker som förr slogs eller klipptes en gång per år, exempelvis för att bli vinterfoder till djuren. En äng har skötts under lång tid på samma sätt. Därför innehåller den många arter som idag är sällsynta och blir allt ovanligare.
Läs även:
• Så anlägger du en äng
• Enkel ny skötselplan ska få Storbritanniens vägkanter att blomma ut
• SLU: Fler ängar i städer ger biologisk mångfald och lägre kostnad
Källor: Cambridge Independent och BBC