Bekämpningsmedel utgör “alarmerande risker” för vildbin
Ännu en studie visar att bekämpningsmedel i jordbruket slår hårt mot vilda pollinatörer.
I en ny studie sammanfattar forskare från University of Ottawa läget i jordbruket just nu:
– Det moderna intensiva jordbruket står inför en kritisk paradox: Just de bekämpningsmedel som är avsedda att skydda våra grödor hotar de viktiga pollinatörer som upprätthåller deras produktivitet.
En del av problemet är att det oftast är honungsbiet som används för att bedöma riskerna som bekämpningsmedel utgör för alla biarter. Problemet med det är att honungsbiet står ut från mängden bland världens biarter. Nästan alla andra av världens över 20 000 biarter är solitära. De lever sina liv i stort sett ensamma. Honungsbin lever i stora kolonier som drar nytta av ”sociala avgiftningsstrategier” som hjälper till att minska bekämpningsmedlens effekter.
– Våra resultat visar att över 70 procent av de vilda biarterna, som är avgörande för pollineringen av våra livsmedelsgrödor, utsätts för betydande risker från bekämpningsmedelsrester i jorden – ett hot som nuvarande regler förbiser, säger Sabrina Rondeau, vid institutionen för biologi vid University of Ottawa.
Humledrottningar drabbas
Forskningen, som gjordes i USA, visade bland annat att humledrottningar, som söker sig till bon i förorenad jord exponeras för bekämpningsmedel under den avgörande övervintringsperioden. Det visar sig leda till minskad överlevnad och försämrad reproduktionen hos humledrottningar, vilket påverkar framtida generationer.
– Vi fann att större humledrottningar, som vanligtvis är mer benägna att överleva vintern och etablera framgångsrika kolonier, paradoxalt nog var mer sårbara för bekämpningsmedelsexponering. Detta kan ha kaskadeffekter på humlepopulationerna, förklarar Sabrina Rondeau.
Andra vildbin drabbas
Hos andra vildbin leder exponeringen av en kombination av insekts- och svampgifter från jordbruket till beteendestörningar och att de blir sämre på att reproducera sig, vilket troligen leder till minskade populationer.
– Vårt arbete visar att skyddet av vilda pollinatörer kräver en grundläggande omprövning av hur vi bedömer bekämpningsmedlens säkerhet. Det är avgörande för att skydda både våra livsmedelssystem och den biologiska mångfalden, säger Sabrina Rondeau.
Läs mer om bekämpningsmedel
- Stor miljöbelastning för blombuketter
- “Bivänliga” växter innehåller bekämpningsmedel
- Godkända bekämpningsmedel skadar humlor i Europa
- Bekämpningsmedel i bivax – åtgärder krävs av biodlare
- Många bekämpningsmedel upptäckta i pollen – även lång tid efter besprutning
- Butikerna om förbjudna bekämpningsmedel i vanliga växter
- Bekämpningsmedel i trädgårdar drabbar fåglar
- Vanliga bekämpningsmedel skadar bins hjärnor
- Krönika: Pyralidskandalen är talande för vår giftiga tid
Källor: University of Ottawa och Science