Bara två svenska djurparker får godkänt i ny granskning
När World Animal Protection gått igenom 21 av Sveriges djurparker utifrån en rad olika kriterier är det bara två av dem som får godkänt i "djurvänlighet". Flera stora djurparker får underkänt i varenda kategori.
Bedömningen av 21 av de största djurparkerna i Sverige gör World Animal Protection utifrån olika kriterier om hur djurvänliga de är. Bedömningen grundas på en enkät till djurparkerna och information från deras hemsidor och det har alltså inte gjorts besök på djurparkerna. World Animal Protections grundinställning är också att det inte ska finnas några djurparker, “eftersom vilda djur hör hemma i naturen”, säger Lina Dahl, kampanjansvarig i svenska World Animal Protection.
– Men för vilda djur som av någon anledning har svårt klara sig själva kan djurparker vara en nödlösning. Med den utgångspunkten är Djurparksguiden.se en kartläggning av svenska djurparker för att det ska bli lättare för besökare att hitta de djurvänligare alternativen i djurparksdjungeln. Dessutom vill vi givetvis påverka djurparkerna att bli djurvänligare.
Bara två djurparker som går godkänt
Utifrån de kriterier som satts upp är det bara två djurparker i Sverige som World Animal Protection ger godkänt; Nordens ark i Bohuslän och Vildriket i Hälsingland. Betydligt sämre går det för Skansen-akvariet och Kolmården som inte får godkänt på ett enda av de fyra kriterierna.
– Vår granskning avslöjar sammanfattningsvis stora brister i den svenska djurparksbranschen när det gäller djurvänlighet. Jag hoppas verkligen att Djurparksguiden.se blir en rejäl tankeställare för många djurparker, så att de ser över hur de kan bli mer djurvänliga. Jag hoppas också att många djurparksbesökare läser vår guide och framför kritik mot mindre djurvänliga företeelser i olika djurparker. Tillsammans kan vi förbättra djurens situation, säger Lisa Dahl.
Granskningens fyra kriterier
- Bevarandearbete: Minst 60 procent av djuren ska vara utrotningshotade och ingå i koordinerade avelsprogram eller i återutsättning. Medlemskap i etablerade djurparksföreningar och tydligt fokus på att även stödja bevarandearbete i det vilda.
- Djurarter: Djuren som finns i djurparken ska ha tydliga skäl till att vara där och bör dessutom klara av det nordiska klimatet. Djurparkerna får inte heller ha djurarter som är “mycket svåra att anpassa till ett liv i djurparker med acceptabel djurvälfärd”, exempelvis elefanter, delfiner, gorillor, orangutanger och schimpanser.
- Närkontakt: Djurparken får inte tillåta närkontakt med vilda djur.
- Underhållning: Djuren får inte störas av höga ljud och buller från konserter eller nöjesfält på området och vilda djur används inte heller i föreställningar.
Läs mer om djurparker
- Seminarium i riksdagen om djurparkers roll
- Schimpanser rymde från djurpark i Gävle – sköts till döds
- Ny lag i USA kallas ”stor vinst för tigrar”
- “Djurparker som i Tiger King tyvärr vanliga”
- Frankrike förbjuder valar i fångenskap, vilda cirkusdjur och minkfarmer
- Kanada inför förbud mot delfiner och andra valar i fångenskap
Källa: World Animal Protection och Djurparksguiden.se