Gå till innehållet

Avverknings­hot i ett av Sveriges artrikaste fladdermus­områden

Länsstyrelsen och kommunekologen anser att skogarna bör bevaras och Naturvårdsverket har erbjudit mångmiljonbelopp i ersättning, men det kommunala bolaget vill fortsätta avverka i skogarna med höga naturvärden och anmärkningsvärt många fladdermöss.

Diskussionerna gäller ett område med värdefull lövsumpskog vid Hovdala nära Hässleholm i Skåne. 2022 skyddades 320 hektar i området, men Länsstyrelsen skulle vilja fördubbla den ytan eftersom det har så höga naturvärden.

En av Sveriges främsta fladdermuslokaler

Många av naturvärdena är knutna till Hovdalaån som slingrar sig igenom en dalgång i en ädellövsskog. I ån finns flodpärlmussla (rödlistad som “starkt hotad”) på flera platser, samt kungsfiskare (“sårbar”), strömstare, forsärla och utter. I svämlövskogen intill ån kan man få se signalarterna gullpudra och skärmstarr och i dalgångarna med senvuxen bok och avenbok finns bland annat desmeknopp (“näta hotad”), rosa lundlav (“sårbar”), bokvårtlav (“nära hotad”) och koralltaggsvamp (“nära hotad”). Dessutom lever det en handfull individer av den starkt hotade bechsteins fladdermus i den äldre ädellövskogen.

Över huvud taget är Hovdalaåns dalgång rikt på fladdermöss. Länsstyrelsen har konstaterat att det är “en av Sveriges artrikaste fladdermuslokaler” och 18 av de 19 arter som är noterade i Skåne har också hittats i området. Förutom bechsteins fladdermus har även bland andra större musöra (“starkt hotad”), sydpipistrell (“sårbar”) och mindre brunfladdermus (“sårbar”) noterats.

Skogen vid Hovdala.

Skogen vid Hovdala.

“Helt unik” natur

Johan Johnmark på länsstyrelsen säger till Norra Skåne att naturen i området för “helt unik” och länsstyrelsen vill se ytterligare 320 hektar i området skyddat. Kommunekologen föreslagit att avverkningarna ska vänta till alla parter kommit överens. Naturvårdsverket har också erbjudit det kommunala bolaget Hibab minst 55 miljoner kronor för att det ska bildas ett större naturreservat i området, men Hibab har tackat nej.

En tidigare avverkning som gjorts i området.

En tidigare avverkning som gjorts i området.

Till tidningen Norra Skåne förklarar Hibabs vd att de helst vill ha skog i utbyte mot marken, men då måste Svenska kyrkan blandas in och de vill själva avverka i skogen som skulle kunna ingå i ett byte och lösa förhandlingarna.

– För närvarande föreligger det ingen diskussion eller förslag om bytesmark, så vi avser att fortsätta vårt skogsbruk på fastigheten, säger Kent Johannesson, VD på Hibab.

Diskussionerna fortsätter, men just nu ser det inte ut att finnas någon lösning på hur skogen kan skyddas.

Källa: Norra Skåne

Mer att läsa