Även små minskningar av köttkonsumtion kan ge stor klimateffekt
En ny studie visar att om höginkomstländerna minskar något på sin köttkonsumtion och om markytan det sparar återfår skog så skulle det kunna ge stora skillnader för klimatet.
Om höginkomstländerna bara drog ned på sin köttkonsumtion med 13 procent (motsvarande ungefär en vegetarisk dag i veckan) så skulle det kunna avlägsna hela 125 miljarder ton koldioxid från atmosfären.
Åtminstone enligt vissa förutsättningar, nämligen att de stora ytor som behövs för att producera dessa 13 procent av köttkonsumtionen istället tillåts återbeskogas. Och att dessa områden tidigare varit skogar.
– Vi kan uppnå enorma klimatfördelar med blygsamma förändringar av den totala globala nötköttsproduktionen. Genom att fokusera på regioner med potentiellt hög kolbindning i skogar kan vissa restaureringsstrategier maximera klimatfördelarna samtidigt som förändringar i livsmedelsförsörjningen minimeras, säger Matthew N. Hayek, biträdande professor vid New York University’s Department of Environmental Studies och huvudförfattare till analysen, som publiceras i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Skulle fortfarande finnas plats för naturbetesmarker
Resultaten kan jämföras med att om man tar bort nötkreatur, får och andra betande djur från alla potentiellt naturligt skogbevuxna områden i världen skulle man kunna binda hela 445 gigaton CO2 i slutet av detta århundrade. Det motsvarar utsläppen från fossila bränslen i hela världen i mer än ett decennium.
– Det viktiga är att detta tillvägagångssätt fortfarande skulle tillåta boskap att beta på inhemska gräsmarker och torra betesmarker, vilket är platser där grödor eller skogar inte lätt kan växa. Dessa områden står för mer än hälften av den globala betesproduktionen, vilket innebär att detta ambitiösa scenario för skogsrestaurering skulle kräva att de globala boskaps-, får- och andra djurbesättningarna minskas med mindre än hälften. Dessa resultat understryker den enorma potential som återställande av naturskog har som klimatlösning, säger Matthew N. Hayek.
Men forskarna poängterar också att minskad köttkonsumtion inte är en ersättning för att minska utsläppen av fossila bränslen. Det är fortfarande det viktigaste. Men det kan fungera som ett kraftfullt komplement för att bekämpa klimatförändringarna.
Läs mer om köttkonsumtion
Källor: PNAS och New York University