Gå till innehållet

Även ostron drabbas av oljud under ytan

Det blir allt mer buller under ytan på grund av mänsklig exploatering och trafik. Det försvårar för många marina arter som förlitar sig på ljud för att kommunicera. Exempelvis ostron.

Unga ostron förlitar sig på akustiska signaler för att etablera sig i specifika miljöer. Tidigare studier har visat att det varit framgångsrikt att spela upp deras läten för att locka ostronen till nya, restaurerade områden. Ljud har därmed blivit en viktig del i naturvårdsarbetet.

Men nu visar forskare från University of Adelaide i Australien att buller från mänsklig aktivitet stör denna viktiga kommunikation mellan ostron.

– Havets naturliga ljud tystnar gradvis på grund av förlust av livsmiljöer, vilket leder till en tystare naturlig miljö som alltmer dränks av mänskligt orsakade bullerföroreningar. Många marina larver förlitar sig på naturliga ljud för att navigera och välja sina boplatser, så denna störning utgör ett problem för naturvårdare som vill locka ostron till restaurerade rev med hjälp av naturliga ljud. Ljud från sjöfart, maskiner och byggnation är till exempel genomgripande och utgör en allvarlig miljöförändring som påverkar både landlevande och marina djur, förklarar huvudförfattaren Dr Brittany Williams, från universitetets Southern Seas Ecology Laboratories.

Ljud är fortfarande en viktig naturvårdsåtgärd

I studien står bland annat att i områden med mycket buller fungerade inte metoden att locka ostron till återställda livsmiljöer. Det verkade som att de stördes för mycket av oljuden som människor orsakar. I relativt tysta områden är metoden dock fortfarande effektiv för att ostronen ska etablera sig på nya platser.

Men studien visade också på att sambandet kan vara komplext. Det verkade också som att visst antropogent (människoskapat) buller kunde utgöra en attraktiv signal för ostronlarver. Även en del insatser för att minska bullret, exempelvis betongväggar under ytan, kunde leda till att ljudet studsade på ett sätt som missgynnade ostronen.

Källor: Proceedings of the Royal Society och University of Adelaide

Mer att läsa