Även fiskar påverkas negativt av ljus från skärmar
Redan efter några få nätter påverkas fiskar negativt av belysning. De visar tecken på ångest och stress och effekterna sitter till och med i till nästa generation.
Forskargruppen studerade hur zebrafiskhonor reagerade efter att ha exponerats för artificiellt ljus på natten, så kallat ALAN (Artificial Light At Night). Det är tidigare känt att belysning påverkar insekter, fladdermöss och fåglar negativt. I den nya studien visade det sig att “gatubelysning på avstånd” är tillräckligt för att påverka fiskarna negativt.
– De ljusnivåer som vi använde i vår studie matchade det som redan lyser in i djurens hem på natten genom de många källor som vi placerar utomhus. Och vi fann extremt starka och tydliga negativa effekter på beteendet hos fiskar och deras avkomma efter bara några få ljusa nätter, säger Wei Wei Li, studiens huvudförfattare som utförde arbetet som doktorand vid Max Planck Institute of Animal Behavior.
Redan efter åtta nätters exponering simmade fiskarna mindre, höll sig närmare varandra och tillbringade mer tid nära akvariets vägg, vilket är en indikator på att djuren känner oro eller stress. Troligen orsakades beteendet av sömnbrist eftersom det inte uppstod omedelbart.
Ljus från skärmar sämst
Värst var det så kallade blå ljuset.
– Detta överensstämmer med vad som är känt hos människor, att exponering för blått ljus från våra elektroniska skärmar har störst effekt på vår sömn och eventuellt andra fysiologiska cykler, säger medförfattaren Aneesh Bose.
Drabbar även nästa generation
Forskarna fann dessutom att studiens zebrafiskhonors avkomma uppvisade samma stressade beteende även under naturliga ljusförhållanden trots att de själva aldrig exponerats för ljus på natten.
– Vi fann att ljusföroreningar störde fiskarnas naturliga beteende, och denna störning kan ha konsekvenser för deras kondition och prestationsförmåga, säger Ming Duan, studiens slutförfattare från Institute of Hydrobiology Chinese Academy of Sciences.
För att minska effekterna vill författarna se mindre belysning nära djurens livsmiljöer och att vi minimerar användningen av ljuskällor med blå våglängd där djur och växter vistas.
Källa: Max Planck Institute of Animal Behavior och Science of The Total Environment