Även biologisk nedbrytbar plast skadar fiskar
En ny studie visar att lösningen på de växande plastöarna i haven inte är nedbrytbar plast.
Plastsituationen i haven är värre än man trott. En studie från tidigare i år visade att det finns över 30 gånger mer plast i haven än vad tidigare trott.
– Situationen är mycket värre än vi väntade oss. 2014 uppskattades att det fanns 5 biljoner plastpartiklar i haven. Nu, mindre än tio år senare, är vi uppe i 170 biljoner, säger Patricia Villarrubia-Gómez, vid Stockholm Resilience Center som är en av medförfattarna till studien, publicerad i Plos One.
Lösningen är inte heller biologisk nedbrytbar plast, bioplast. Det menar forskare vid University of Otago som undersökt vilken effekt som både oljebaserad plast och biologiskt nedbrytbar plast har på fiskar. Vanlig plast försämrar fiskarnas förmåga att fly undan rovdjur, generella simförmåga och deras ämnesomsättning. Bioplasten hade mindre negativ påverkan, men drabbade fiskarnas hastighet. De fick därmed svårare att komma undan rovdjur.
– Biologiskt nedbrytbar plast kanske inte är den lösning på plastföroreningarna som vi tror att de är. Även om de inte är lika dåliga kan de fortfarande orsaka negativa effekter för de djur som kan utsättas för dem. I den här studien visar vi att fiskpopulationerna skulle minska eftersom deras flyktbeteende försämras, säger Ashleigh Hawke, huvudförfattare till studien.
Forskarna anser att det måste införas mer kontroller och regler över vilka ämnen som bioplast innehåller eftersom de fortfarande kan vara farliga för naturen.
I en tidigare rapport (“Biodegradability of Plastics in the Open Environment”) från en grupp europeiska forskare rekommenderar de att man undviker biologiskt nedbrytbar plast i naturen eftersom bioplast inte heller bryts ner spontant i naturen under rimlig tid, rapporterar Forskning.se.
Läs även
• Pappersmuggar i naturen sprider giftiga kemikalier
• Många hotade havsfåglar födosöker i områden med plastöar
• Plastsituationen i haven är värre än man trott
• Allt fler städer inför ballongförbud – stort hot mot djur
Källor: University of Otago och Science of The Total Environment