Attenboroughs myrpiggsvin återupptäckt efter 60 år
Samma år som David Attenborough fyllde 97 år återupptäcktes ett av djuren som döpts efter honom. Det lilla myrpiggsvinet upptäcktes för första gången av forskare 1961 och hade inte setts till sedan dess.
Arten med det vetenskapliga namnet Zaglossus attenboroughi tillhör familjen långnäbbiga myrpiggsvin (Zaglossus). Det lever enbart i ett litet bergsområde i norra Nya Guinea och beskrevs för vetenskapen för första gången under 1960-talet. En expedition under 2007 misslyckades med att hitta några individer, men enligt lokalbefolkningen fanns arten fortfarande kvar i den otillgängliga bergstrakten på 1 600 meters höjd. En ny expedition 2023 har nu lyckats återfinna arten, som döpts efter David Attenborough.
Det var ett team från naturorganisationen Yayasan Pelayanan Papua Nenda (YAPPENDA), studenter från Cenderawasih University och med hjälp av forskare från flera universitet och organisationen Re:Wild, som lyckades med uppgiften. Det nattlevande, ägg-läggande däggdjuret hittades med god hjälp av lokalbefolkningen och inte mindre än 80 viltkameror.
Men det tog sin tid och det var väldigt nära att teamet fick åka hem tomhänta. Efter fyra veckor i den täta skogen hade de fortfarande inte fått något bevis på myrpiggsvinets existens. Men så på det sista minneskort som gicks igenom den sista dagen av expeditionen så var det plötsligt där; några få bilder på Attenboroughs långnäbbiga myrpiggsvin – det första beviset för artens existens på över 60 år.
Leta myrpiggsvin som konfliktlösning
– Ett av målen för YAPPENDA är att säkerställa bevarandet av Cyklopbergen och deras anmärkningsvärda biologiska mångfald. Att se bilder av denna endemiska art är både uppmuntrande och inspirerande. Myrpiggsvinet har en särskild plats i traditionerna hos lokalbefolkningen och är en symbol för Cyklopbergens bevarandeinsatser. Vi hoppas att denna berättelse inspirerar till förnyat intresse och motiverar till ökat skydd för denna unika plats, säger Malcolm Kobak, medgrundare av YAPPENDA.
Även om inte arten hittats av forskare så har myrpiggsvinet länge haft en särskild kulturell betydelse för människorna i området. De har använt den som något av en fredsmäklare. När det uppstår en konflikt i samhället slåss inte parterna. Istället är det tradition att den ena parten går upp i bergen för att leta efter ett myrpiggsvin, medan den andra parten beger sig ut på havet för att leta efter en spjutfisk. Eftersom båda djuren är så svåra att hitta kunde det ta årtionden eller en hel generation innan de upptäcktes och blev en symbol för slutet på konflikten i byn.
Filmsekvens med Attenboroughs långnäbbiga myrpiggsvin:
Även en fågelart återupptäcktes
Förutom Attenboroughs långnäbbade myrpiggsvin lyckades teamet också få den första dokumentationen sedan 2008 av cyklophonungsfågeln (Ptiloprora mayri).
– Det faktum att cyklophonungsfågel var en av endast 130 fågelarter i världen utan bekräftad dokumentation under de senaste 10 åren visar hur sällan forskare och fågelskådare besöker Cyklopbergen. Det visar också hur mycket som återstår att upptäcka om fåglarna och annan biologisk mångfald i dessa unika berg. Det är oerhört spännande att forskargruppen och deras lokala samarbetspartners lyckades hitta och fotografera cyklophonungsfågeln och, bäst av allt, att deras resultat bekräftar att skogen där arten lever fortfarande är i gott skick, säger John Mittermeier, chef för programmet för förlorade fåglar vid American Bird Conservancy.
Cyklopsbergen är inte bara otillgängliga. De är också branta, farliga att vandra i och har stora populationer med malariamyggor, giftiga ormar och är fulla av iglar. En medlem av teamet hade en igel som satt fast bakom ögat i ett antal dagar, en annan bröt två fingrar och en tredje fick malaria.
Filmad sekvens på cyklophonungsfågeln:
Attenboroughs långnäbbiga myrpiggsvin
Attenboroughs långnäbbiga myrpiggsvin är klassad som akut hotad på den internationella rödlistan. Det väger mellan 2 och 3 kg och har en ungefär 7 cm lång nos, som påminner om en myrsloks. Fötterna med sina kraftiga klor påminner om en stor mullvads fötter. Precis som näbbdjur i Australien lägger det långnäbbiga myrpiggsvinet ägg.
Läs även
• Alla artiklar om återupptäckta arter
• Duva återupptäckt efter 140 år
• Gåtfull fågel återupptäckt efter 170 år
• Kameleont återupptäckt efter över 100 år
• Mus som är släkt med elefanter återupptäckt efter 50 år
• Världens största bi återupptäckt efter nästan 40 år
• Älvlykta – ”nästan mytisk” växt återupptäcks efter över 150 år
• Fågelart återupptäckt efter 60 år
Källor: Re:Wild