I en ny stor undersökning om parkvakter avslöjas att allt fler dödas i tjänst. Bara under 2017 dog 107 parkvakter och ungefär hälften av dem föll offer för tjuvjägare. De senaste tio åren har nästan 900 personer som jobbar med att skydda djur och natur dödats i tjänst. Detta enligt en rapport från Världsnaturfonden i samarbete med Ranger Federation of Asia, Thin Green Line Foundation och University of Central Florida.
Förutom att så många parkvakter dödas är det ännu fler som skadas. 14 procent har skadats allvarligt i jobbet och 9 procent har upplevt fysiskt våld. Världsnaturfonden beskriver det som ett krig mellan parkvakter och tjuvjägare i vissa afrikanska länder där även armén och olika milisgrupper kan vara inblandade.
LÄS ÄVEN: • Tre parkvakter i Virunga och känd miljövårdare mördade senaste veckan
Förutom att själva arbetet är farligt visar rapporten även att parkvakterna ofta också har usla arbetsförhållanden. Hälften saknar livförsäkring, nästan 4 av 10 anser att de inte fått tillräcklig träning, 45 procent får betala för sin uniform och 35 procent köper sina egna stövla och en av tre personer har utsatts för mobbning och trakasserier. Dessutom saknar 6 av 10 parkvakter som intervjuas i rapporten grundläggande behov som skydd och rent vatten och en fjärdedel drabbas regelbundet av malaria.
LÄS ÄVEN: • Samtal om tjuvjakt och rovdjur mellan tigerexpert, WWF och länsstyrelsen
Det är inte heller ett välbetalt jobb. En majoritet arbetar i genomsnitt över 76 timmar per vecka, dag som natt, för mindre än 9 US-dollar per dag (cirka 82 kronor).
– Parkvakterna riskerar varje dag sina liv för att försvara naturen och dess fantastiska arter som vi alla är beroende av. Det är på tiden att vi står upp och ger dem det stöd och respekt de förtjänar. Idag jobbar de ofta utan utbildning, resurser och utrustning och kämpar mot sjukdomar och tjuvskyttar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Rapporten “Life on the Frontline 2018” bygger på intervjuer med 4600 parkvakter från 294 platser i 17 länder i Central och Östafrika och Asien (1 juli 2017-1 juli 2018). Det tydligaste budskapet i rapporten är att parkvakterna utsätts för allvarliga risker som skulle kunna minskas med rätt metoder.
– Att förbättra förhållandet mellan parkvakterna och samhällen omkring står högt på dagordningen. Det går inte att skydda områden utan stöd från lokalsamhället och ursprungsbefolkningar. Vi behöver bygga partnerskap på olika nivåer och regeringarna måste aktivt ge sitt stöd för att lyckas, säger Rohit Singh, som ansvarar för WWFs arbete med att stoppa tjuvjakten gobalt, och är ordförande för Ranger Federation of Asia.
Ett ljus i mörkret enligt rapporten är att världens regeringar allt bättre förstår att parkvakterna skyddar mer än djur och natur. De vaktar också ekosystemtjänster som är värda miljardtals dollar och som bildar grunden för hållbar utveckling.
Källor: WWF och “Life on the Frontline 2018”