Världsnaturfondens arbete med att hjälpa de hotade tigrarna räddar inte bara det randiga kattdjuret. I rapporten “Bortom ränderna” redogörs för en lång rad fördelar för många andra djur och ekosystem, men även för människor.
Pengarna som går till att rädda världens tigrar gör mycket mer än så. När tigerns livsmiljöer skyddas gynnas en stor mängd av arter så som orangutanger och noshörningar i Sumatra, men också många mindre kända arter som är minst lika hotade. Tigern är därmed en så kallad paraplyart. Samtidigt skyddas skogar som binder koldioxid och vattendrag som förser hundratals miljoner människor med livsviktigt dricksvatten.
LÄS ÄVEN: • Sex tigerungar i Thailands nationalpark kvitto på lyckad naturvård
– Varenda dollar som investeras i att rädda tigern hjälper också många andra hotade arter och ekosystemtjänster som är viktiga för miljontals människor, säger Michael Baltzer, ledare för WWF:s “Tigers Alive”-projekt.
Och tigrarna behöver ett fortsatt skydd. Nästan hälften av deras nuvarande livsmiljöer hotas av exploatering och ohållbart jordbruk, enligt rapporten. På bara tre årtionden har exempelvis Sumatra minskat sina naturliga skogsområden med över hälften.
LÄS ÄVEN: • Samtal om tjuvjakt och rovdjur mellan tigerexpert, WWF och länsstyrelsen
– Att skydda tigerns landskap skapar fördelar för både tigrar och våra framtida generationer. Men om vi misslyckas med att rädda de vilda tigrarna kan vi misslyckas med att rädda så mycket annat, säger Michael Baltzer.
Källa: Världsnaturfonden