Gå till innehållet

Återställ våtmarker frias i hovrätten

Det är inte sabotage att stoppa trafiken.

För andra gången frias klimataktivister i hovrätten. Att hindra trafiken är inte en tillräcklig störning för att den ska klassas som sabotage, något som regeringen drivit på.

Det senaste fallet gällde tre personer från Återställ våtmarker-nätverket som stoppade trafiken i närheten av Årsta-tunneln i Stockholm, rapporterar Sveriges radio.

Lämnar vägarna och fokuserar på torv istället

I april 2024 meddelade Återställ våtmarker att man slutar med att blockera vägar och istället börjar fokusera på att stoppa torvbrytning istället:

– Framöver kommer Återställ Våtmarker fokusera på klimatskadliga torven och kämpa för att stänga ner torvindustrin. En industri som snabbar på den dödliga klimatkollapsen och är en hotspot för utsläpp av koldioxid enligt våtmarksforskare. Mitt under brinnande klimatkris öppnar länsstyrelser upp för 90 nya torvtäkter och moderaterna ser gärna att torv återigen används som energibränsle. Torv är fossilt och ger smutsigare energi än olja, kol och gas. Vi kommer fortsatt vara envetna och besvärliga. Vi ger oss inte förrän det blir ett förbud mot torvbrytning i Sverige, skrev nätverket i ett pressmeddelande.

Källa: Sveriges radio

Mer att läsa