Ny svensk forskning har visat att trädet asp är väldigt effektivt på att fälla sina löv och förbereda sig inför vintern beroende på hur långa dagarna är och vilket klimat som råder. Detta tack vare effektiva gener. Forskarna bakom fyndet kallar det “mycket överraskande”.
Det är forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, samt Umeå och Uppsala universitet, som gjort upptäckten att aspen bara behöver små förändringar i ett litet område i arvsmassan för att anpassa sig till ett varmare eller kallare klimat.
LÄS ÄVEN: • Förvånansvärt lite är känt om hur träden anpassar sig till vintern
– Resultatet pekar på att även långlivade växter kan anpassa sig relativt snabbt till ett nytt klimat och att sådana anpassningar ofta involverar gener där även relativt små förändringar kan får stor betydelse för hur olika egenskaper uttrycks, säger Pär Ingvarsson från SLU, som har lett studien.
Träd och långlivade växter kan växla mellan perioder av tillväxt och vila. I vårt klimat är det en strategi för att överleva en kall vintern, då träden annars riskerar att både frysa och torka ihjäl. Genom att sluta växa efter sommaren och sedan göra sig motståndskraftiga mot torka och kyla blir träden redo för vintern.
Det som är nytt med den här studien är att forskarna identifierat vilken gen som är av betydelse och hur träden anpassar sig till dagslängden. Forskarna kom fram till att anpassning troligen uppkommit så sent som efter den senaste istiden. Resultaten publicerades i tidskriften Genome Biology.
Källa: SLU