Årets rikare trädgård är en av landets mest välstuderade tomter
Hur många arter kan man egentligen hitta i en relativt vanlig trädgård? Det bestämde sig Anders Henriksson för att ta reda på. Eftersom han också är naturfotograf ville han också fotografera varenda art han hittade. Nu har hans insatser fått utmärkelsen Årets rikare trädgård 2023 av folkbildningsprojektet Rikare trädgård.
Anders Henriksson visar med sitt fotoprojekt vilket enormt rikt liv en trädgård kan innehålla om den har rätt förutsättningar. Det gäller bara att leta och förstå vad man ser. Projektet visar också återigen hur viktiga äldre träd är för den biologiska mångfalden.
Åren 2020-2021 infördes begränsningar på stora delar av världens samhällen när en pandemi slog till mot vår civilisation. Många tvingades hålla sig hemma och insåg nog värdet av närnaturen. Begränsningarna födde också en lång rad projekt om den nya tillvaron. Det skrevs till exempel böcker om livet i trädgården, det gjordes påkostade naturfilmer om bina på tomten och i ett villaområde i Jonstorp i nordvästra Skåne föddes en ambitiös idé: att försöka fotografera 1 000 arter i den egna trädgården.
I trädgården bor naturfotografen och den pensionerade biologiläraren Anders Henriksson och hans fru Gunilla. Anders har fotograferat och varit naturintresserad sedan han var 11-12 år gammal och har ofta jobbat med olika naturfotoprojekt. Just nu håller han till exempel på att försöka fotografera Sveriges alla dagfjärilar. Men 2020, när andra planer ställdes in, föddes idén om den egna trädgården.
1 000 arter kan låta mycket, men det visade sig faktiskt inte vara några problem. Anders Henriksson fick ihop det redan under det första året och ligger nu på över 1 400 arter. Målet är nu att klara 1 500 arter innan 2023 är slut.
Det är lätt att få upp bilder i förväg om hur en trädgård med så här många arter kan se ut. Kanske en stor äng som skötts i årtionden omgärdad av enorma träd? Eller någon som får full poäng i den här tabellen med lämpliga insatser?
Den här trädgården är ju inte så anmärkningsvärd egentligen.
Men när man går in i Anders och Gunillas trädgård är det första intrycket knappast att här måste vara extremt artrikt. Den lilla framsidan består av en stenlagd gång och kortklippt gräsmatta, en välsnaggad häck och några unga fruktträd. Längs med häcken syns en liten rad med lite mer varierade växter. Stenplattorna fortsätter runt på baksidan, förbi några stora lådor med bärbuskar, som blåbär, hallon och vinbär.
Större delen av trädgårdens 1 200 kvadratmeter ryms på baksidan och här blir det lite lättare att förstå mångfalden. En gammal tall med skruvade grenar sträcker sig över en relativt stor gräsmatta som dominerar ytan. Den är förvisso relativt kortklippt, men en hel del blommor skvallrar om att den inte är nitiskt skött. I ena hörnet vetter trädgården mot en liten dunge som fortsätter in i grannträdgården och här finns flera inhemska trädarter som en relativt storvuxen ek, en liten alm och en rönn. I andra delar växer flera prydnadsbuskar i form av rhododendron buddleja/fjärilsbuske, blomsterkornell, lagerhägg, buxbom och magnolia.
Här finns ingen stor damm, sandbädd, inte några mängder av mulmholkar, bihotell och vedkomposter och de vilda delarna hålls i kanterna av trädgården. Att det trots detta finns så många arter förvånade även Anders Henriksson:
– Det har varit en aha-upplevelse. Trots att jag är biologilärare och trodde mig ha lite koll på naturen så blev jag överraskad att det finns så mycket i en trädgård. Jag trodde inte jag skulle klara 1 000 arter.
Men det gick och nu är målet till och med att nå 2 000 arter så småningom. En av de stora anledningarna till artmångfalden är de stora träden som står kvar i trädgården. När det skulle läggas jordvärme på tomten var det nära att de skulle tas bort, men Anders och Gunilla lyckades få behålla dem.
– Den här trädgården är ju inte så anmärkningsvärd egentligen. Det är en vanlig trädgård, men vi har en del äldre träd och de fick vi kämpa för att behålla. Vi är väldigt tacksamma idag för att de är kvar.
Gjorde ni några insatser i trädgården 2020 när du beslutade dig för att göra det här projektet?
– Jag fick hjälp av mina döttrar med att gräva upp delar av gräsmattan och sätta lite krokus och ”primörer åt pollinatörer” som de kallade projektet. Vi har utökat bihotellen och planterat buskar som både ger oss och insekterna mat. Gräsmattan har vi också låtit växa upp och vi har bytt ut flera prydnadsväxter mot bärbuskar och fruktträd. Det är mycket tacksamt för bin, humlor och andra tidiga arter.
Som fågelskådare sedan barnsben har det blivit en del timmar med blicken uppåt för att hinna fotografera fåglar som flyger över tomten, men de stora antalen till totalsumman kommer från andra artgrupper. Hela 450 fjärilsarter har Anders fotograferat på tomten, framför allt nattfjärilar som lockats till en lampa på natten. Svampar och lavar är nu uppe i över 200 arter och ungefär 180 vilda växter har han hittat som spridit sig av sig själva i trädgården. Annars är det många insekter på listan. 14 långhorningar, 19 nyckelpigor och 15 humlor till exempel.
– Begränsningen är att kunna artbestämma alla arter. Jag kan oftast gå ut i trädgården och fotografera en art jag inte har sett tidigare, men det svåra är att lista ut vilken art det är. Det gör det här projektet så spännande – man lär sig så mycket.
När han hittar något nytt så brukar Anders titta i sina böcker om olika artgrupper, fråga kompisar och gå in på Artportalen.se för att leta bilder på troliga arter. På Facebook finns många bra grupper som han också använder för att fråga om råd. Exempelvis Svamp-klapp. Där har han fått hjälp att identifiera en ny svampart (Myxocyclus polycystis) för Skåne, enligt Artportalen. I trädgården har han också hittat en ny insektsart för Sverige; nätskinnbaggen Stephanitis takeyai.
Har du några tips till den som blir lite sugen på att börja leta efter arter i trädgården – oavsett om målet är 100 eller 2 000 arter?
– Börja med någon artgrupp som du är intresserade av. Kanske kolla på bina i bihotellen eller vilda växter som dyker upp? Därifrån kan du utvidga det du tittar efter. Satsa också på värdväxter. En ”buddleja/fjärilsbuske” innehåller mycket mat åt vuxna fjärilar, men om inte larverna har mat i trädgården kommer det vara ont om vuxna fjärilar. Därför är brännässlor i ett hörn av trädgården minst lika viktiga som en fjärilsbuske.
En annan metod som Anders använt sig av är att fokusera på ett träd i taget. Varje träd och varje växt har en hel del arter knutna till sig. Det kan vara fjärilar, bin eller skalbaggar som har den som värdväxt, men det finns också många svampar och lavar som är knutna till specifika växter.
– Vi har till exempel en liten alm bakom huset. Den är bara en liten buske och den kommer nog inte klara sig från almsjukan, men på den har jag hittat två rödlistade svampar.
Det är också ett träd som troligen bidragit mest till listan – en hög ek som sträcker sig upp i trädgårdens lummigaste del. Det är väldigt många arter som är knutna just till ek.
Vad skulle du annars behöva göra för att nå 2 000 arter tror du?
– Jag behöver fler blommande växter. Just nu är det inte så mycket som blommar. En damm skulle också öka antalet ordentligt, men några arter har jag fått även i ett vattenbad.
Även en biologilärare med ett livslångt naturintresse kan uppenbarligen bli överraskad över hur mycket liv som faktiskt finns i en trädgård med viss variation, en hel del buskar, gamla träd och ett öppet sinne om att få in vilda växter. Men det är kanske inte så konstigt egentligen. Även 1 200 kvadratmeter är en stor yta för många arter.
– Jag stod och tittade på en liten klothoppstjärt som bara är några millimeter lång. Då roade jag mig med att räkna ut att om den förstorades upp till att ha samma mankhöjd som en älg så skulle vår trädgård vara större än hela Söderåsens nationalpark. I det lilla perspektivet är det här ett stort område, säger Anders Henriksson.
Anders Henrikssons tips för att hitta arter i trädgården
• Var ute mycket i din trädgård.
• Skaffa en lupp för att kunna se många av de små arterna.
• Var även ute på natten – förutom fladdermöss och nattfjärilar kan man även få se många andra nattlevande djur.
• Vänd ett paraply uppochned och banka på grenar så att krypen ramlar ner i paraplyet. Då får du se hur mycket som faktiskt finns i träden och buskarna.
Tips för att bestämma arter i din trädgård
• Fokusera på en artgrupp du är intresserad av. Till exempel växter eller fjärilar.
• Köp en bok om artgruppen och försök själv ta reda på vilken art det är. Exempelvis “Svensk fältflora” eller ”Nordens fjärilar”.
• Vissa arter kan kännas igen av appar, exempelvis Artsorakel (alla arter) eller Flora Incognita (växter) – de har dock långt ifrån alltid rätt.
• Ta bilder på arten, beskriv var du såg den och försök få hjälp i olika Facebook-grupper. Exempelvis “Vilken växt” eller “Vilken fjäril”.
• Bläddra runt bland bilder på liknande arter på webbplatser som Artfakta.se och Vilkenart.se
Några av arterna som Anders fotograferat i sin trädgård
• 450 fjärilar, framför allt nattfjärilar
• Över 200 svampar och lavar
• Över 180 vilda växter
• 19 nyckelpigor
• 15 humlor
• 115 fåglar
• En ny svampart för Skåne
• En ny insektsart för Sverige
Läs mer
• Årets rikare trädgård 2022: Även prydlighet kan locka mångfald
• Årets rikare trädgård 2021 – mångfald på liten yta
• Årets rikare trädgård 2020 – ny utmärkelse ska inspirera