Elefanter närmar sig utrotning i det vilda på grund av sina eftertraktade betar. Foto: Tom Svensson
Årets pandabok 2017 – “Vid vägs ände” handlar om tjuvjakt. Läsaren får följa med till frontlinjen av kampen mot tjuvjägarna, men även till de marknader som gör tjuvjakten så lönsam.
Omslag till boken “Vid vägs ände”. Foto: Tom Svensson
– Sällan ser vi en bok som berör så starkt, skriver Pandaboksjuryn i sin motivering och fortsätter:
– Här möter vi hjältarna som kämpar för att elefanter, noshörningar och tigrar ska överleva vår tid. Upphovsmännen tar med oss i världar vi inte sett förut där horn och betar och tigerskelett bjuds ut för stora pengar – men också till fantastiska vildmarksområden där effektivt naturvårdsarbete satt stopp för tjuvjakten. Det är en hoppfull bok om vår tids stora hot mot världens mest karismatiska arter.
Bakom boken ligger flera tunga namn. Ola Jennersten är docent i zooekologi, har jobbat med internationella djurvårdsfrågor för WWF i över 25 år och är medlem i Naturfotograferna. Tom Svensson är bevarandefotograf, ambassadör för Canon, har gett ut flera böcker och är medlem i både IEPA (International Enviroment Photographers Association) och Naturfotograferna. Boken ges dessutom ut av Brutus Östlings förlag Symposium och är därmed den fjärde pandaboken som han varit inblandad i och den andra i rad efter fjolårets “Bevingat”.
“Vid vägs ände” fokuserar på tjuvjakten av tigrar, elefanter och noshörningar.
– Ola har ett gediget material från alla år med sitt arbete med tigrar och jag har ett stort material med mitt arbete med antitjuvjakt på noshörningar, berättar Tom Svensson. Sedan bestämde vi oss att göra ett antal resor ihop till bland annat Vietnam och Burma, för att samla ihop det sista.
– Detta är förmodligen en av de svåraste och farligaste bilderna i världen att få – köp av noshörningshorn, berättar Tom Svensson. Foto: Tom Svensson
LÄS ÄVEN: • Intervju med Brutus Östling om ”Bevingat” – Årets pandabok 2016
Resultatet är en bok som försöker följa hela resan från tjuvjakten på djuret tills att delar av det säljs i butik. Inte sällan i den burmesiska staden Mong la där det förekommer en stor illegal handel med djurdelar, men även restauranger som serverar maträtter lagade på sällsynta djur. En del av bilderna i boken har tagits med dold kamera.
Även om det går allt bättre för tigern hotas den fortfarande av tjuvjakt. Foto: Tom Svensson
Tom Svensson berättar att det är stora vinstmarginaler i den illegala handeln, samtidigt som straffen är lägre än för att exempelvis sälja narkotika. Dessutom sker en hel del av handeln faktiskt tack vare okunniga turister från västvärlden. Enligt en undersökning från Världsnaturfonden har exempelvis andelen svenskar som köper souvenirer gjorda av bland annat elfenben, tigerdelar och noshörningshorn ökat de senaste åren. Sedan år 2014 har andelen ökat från 26 till 33 procent. En av tre som åker till högriskländerna köper alltså med sig förbjudna varor hem.
LÄS ÄVEN: • Allt fler svenskar köper souvenirer av utrotningshotade djur
Även om boken handlar om elefanter, noshörningar och tigrar så menar Tom Svensson att den handel som beskrivs i boken lika gärna hade kunnat handla om andra arter som är i liknande situationer.
Den illegala handeln med djurdelar är utbredd i världen. Foto: Tom Svensson
Var det något som förvånade dig som ni upptäckte under ert arbete?
– Nej vi var nog för pålästa för det, men det var mycket som skrämde oss, avslutar Tom Svensson.
“Till vägs ände” släpps i samband med bokmässan och kan även köpas till ett förmånligt pris om du förnyar ditt medlemsskap i WWF Sverige.