Årets naturvägledningar vill öka kontakten med naturen
Runt om i landet jobbar många naturum, naturskolor och guider med naturvägledning i olika former. Nu har några av dem prisats i Årets naturvägledning.
Årets naturvägledning är ett pris som delades ut under Mångfaldskonferensen 2023. Bakom priserna och konferensen står SLU Centrum för naturvägledning (CNV) som med utmärkelsen vill lyfta “inspirerande och innovativa exempel på naturvägledning som bidrar till nyfikenhet, kunskap och engagemang för naturen”.
Dessa naturvägledningar kan du till exempel stöta på när du går en guidad tur i naturen, följer en slinga med skyltar i en nationalpark, åker med en ekoturismarrangör eller besöker en utställning på någon av landets naturum. En gemensam nämnare för de flesta av dem är att försöka skapa en ökad kontakt mellan människor och naturen.
– Idag har många i samhället nästan ingen kontakt med naturen eller förståelse för att vi är så beroende av den. Naturvägledning blir allt viktigare för att bygga relationen till naturen och insikten om att vi måste värna ekosystemen. FNs nya globala räddningsplan för den biologiska mångfalden pekar ut att vi måste arbeta mycket mer för att lyfta kunskap och engagemang för naturen. Våra pristagare är utmärkta och inspirerande exempel på hur det kan gå till, säger Eva Sandberg på SLU Centrum för naturvägledning.
Det var tredje gången som priserna delades ut och i år tävlade naturvägledarna i fyra olika kategorier.
Vinnarna och utdrag ur juryns motiveringar
Årets Naturvägledning med guide: Los skolas guidade turer i Hamra nationalpark (Ljusdals kommun)
“Genom upplevelser med alla sinnen bidrar de till intresse för natur och ett starkt lokalt engagemang för nationalparken och dess värden. Att självständigt planera, visa och berätta om det man kan uppleva i naturen ger ungdomarna en möjlighet till eget lärande men också att prova på naturvägledning som tänkbart yrke.”
Årets Självguidande naturvägledning: Naturmorgon i SR P1 (Hela landet)
“Att lyssna på Naturmorgon i P1 ger en stark närvarokänsla – nästan som att vara på plats i naturen. Fältreportrarna rör sig genom vassar, vågor och vind och gör varje vecka en halv miljon lyssnare till sina medupptäckare. I samtal med experter och dialog med lyssnarna ger de rik möjlighet till kunskap om natur och inspiration att besöka naturområden. Material som Naturmorgons fågelsångsskola med Mats Ottosson är en stark folkbildningsinsats som sänker trösklarna för att upptäcka mångfalden i vårens sångkör.”
Årets Naturvägledning om biologisk mångfald med guide: Martina Kiibus naturguidningar i Tyresö kommun
“Med stort engagemang har Martina Kiibus i sin roll som naturguide i Tyresö kommun visat vägen in i naturen sedan 2010. Genom dialog med deltagarna anpassar hon guidningar för de grupper hon möter. Hon kopplar den direkta naturupplevelsen året om till de stora frågorna om klimat och biologisk mångfald och inspirerar till lokalt engagemang. Med utmärkelsen vill vi också ge en eloge till Tyresö kommun som med lång kontinuitet satsar på naturskola och naturguidningar för sina invånare.”
Självguidande naturvägledning om biologisk mångfald: Insektslandets insektsstig (Sandvikens kommun)
“Insektsstigen leker med skalorna, gör det lilla stort och skapar upplevelser av hur det ur myrans perspektiv är att bära ett barr till stacken, att som humla kånka på en pollenboll eller hur de känns att sväva fram som en trollslända. Stigen är ett nytänkande, ambitiöst och inspirerande exempel på naturvägledning för barn och familjer. Genom en konstnärlig och lekfull upptäcktsfärd till insekternas värld förnyar Insektsstigen formatet för pedagogik om biologisk mångfald.”
Läs även
• Natursidans artiklar om naturvägledning
• Många fördelar med utomhuslärande – lärare behöver stöd
• Årets mest inspirerande naturvägledning har utsetts
• Skogslek ökar engagemang för biologisk mångfald
• Framgångsrikt projekt för undervisning utomhus – behovet stort
• Studie: Inlärning utomhus har stor betydelse för barns livskvalitet