Årets mest lästa artiklar på Natursidan
Med den här listan på årets artiklar som lockade flest läsare vill Natursidan tacka för i år och önska alla besökare ett riktigt gott nytt år!
1. Danderyd kommun sågade ned 300-årig ek från privat tomt
Plötsligt en dag när tomtägarna i Danderyd kom ut i sin trädgård så höll deras 300-åriga ek på att sågas ned. Beställningen gjordes av kommunen i Danderyd, som hemlighåller många av detaljerna kring beslutet.
2. Förstörda tomatodlingar kopplas till växtnäring och bekämpningsmedel
Att få in rester av ogräsbekämpningsmedel från jordbruket i trädgårdsodlingen kan orsaka stora skador på flera växter. Tomatodlare från bland annat Storbritannien, Norge och Sverige har rapporterat om problemet i flera år och nu verkar det även finnas en koppling till vanliga produkter med flytande växtnäring.
3. Rekordgammal haj blir könsmogen vid 150 år och har toppfart på 3 km/h
Håkäringen, även kallad ishaj eller grönlandshaj, har i en ny studie visat sig kunna bli ungefär 400 år gammal, eller till och med upp till 500 år. Det gör den märkliga hajen till världens äldsta ryggradsdjur och det är inte det enda som är anmärkningsvärt med arten.
4. Så känner du igen spår av grävling
Svenska rovdjursföreningen har släppt en ny, behändig ”Spårguide” för dig som vill känna igen djurspår i naturen. En av föreningens experter, Hans Ring, berättar om hur du känner igen grävlingsspår och hur du har chans att se dem.
5. Så hittades Sveriges andra rubinnäktergal
Den var länge bara en dröm för Sveriges fågelskådare, men 2018 hittades äntligen en rubinnäktergal i landet, vilket ledde till ett märkligt och välarrangerat ”drag”. Nu är det dags igen – Leif Eriksson hittade måndag 15 november 2021 Sveriges andra rubinnäktergal
6. Allt färre hussvalor – du kan hjälpa till
Varannan hussvala har försvunnit i Sverige sedan år 2000. En av anledningarna är bostadsbrist – något du kan hjälpa till med.
7. Parkslide – den invasiva växten som är i en egen liga
Det sprids många idéer om hur parkslide ska bekämpas. Men många av dem förvärrar bara situationen. En av världens främsta experter på ämnet är säker på vad som är den bästa metoden, men den anses kontroversiell.
8. Krönika: Något av det mest hoppingivande jag sett på tv
En dansk kommuns kamp för att engagera invånarna i naturen – det är upplägget för tv-serien ”Giv os naturen tilbage” och det är bland det mest intressanta jag sett om biologisk mångfald på tv de senaste åren.
9. Ny studie om vildsvin som räddar kultingar ur fälla
Räddningsaktionen påstås visa en ”extrem form av socialt beteende som bara setts hos ett fåtal arter”, men stämmer det verkligen?
10. Årets rikare trädgård 2021 – mångfald på liten yta
För andra året i rad delar projektet Rikare trädgård (där Natursidan ingår) ut utmärkelsen Årets rikare trädgård. I år går den till Ronny Fritsche i Göteborg som med sin lilla radhustomt visar att det går att göra mycket på liten yta och hur viktigt det är att bryta mot normen av hårdklippta gräsmattor.