Värmeböljan som drabbade Europa i slutet av juli har nu nått Grönland och årets issmältning, som är 1,75 gånger större än normalt, närmar sig rekordnivåer.
Is smälter varje år på Grönland, men årets issmältning är långt större än normalt och närmar sig nu rekordet från 2012. Det är allvarligt eftersom det under vintern dessutom föll ovanligt lite snö över Grönland. När den första värmeböljan anlände i juni med temperaturer på 10-15 grader över det normala, började 45 procent av istäcket smälta, jämfört med de 10 procent som brukar smälta vid den tiden på året. När nu en andra värmebölja drabbar Grönland förvärras situationen ytterligare eftersom smält is är mörkare än nyfallen snö och därmed blir extra känslig för ytterligare värmeböljor.
LÄS ÄVEN: • Grönlands istäcke smälter 6 gånger snabbare än på 70-talet
Xavier Fettweis, som forskar på istäcken vid University of Liège, menar att den här extrema issmältningen snart kommer bli det nya normala. Troligen senast år 2050.
– Det här är inte en varm sommar bland många kalla. Den här sortens avvikelser har upprepats i år och liknande skedde även 2016, 2012, 2011, 2009, 2008 och så vidare, säger han till National Geographic.
LÄS ÄVEN: • Enormt istäcke i Ryssland smälter extremt och oväntat snabbt
Vissa forskare tror att de extrema smältningarna kan bero på att jetströmmen, de luftströmmar som slingrar sig runt planeten, nu är vågigare och trögare än tidigare. Det innebär att extrema väder, som värmeböljan i Europa förra veckan eller de förödande regnen som översvämmade den amerikanska Mellanvästern i våras, fastnar på samma plats under längre perioder. När värme fastnar över Grönland går issmältningen betydligt snabbare.
Källa: National Geographic