Är fångenskap enda räddningen för kaliforniatumlaren?
Senaste gången världen förlorade en valart var 2006 när en floddelfin i Kina utrotades. Nästa val som försvinner från världens yta är troligen kaliforniatumlaren – vaquitan. 1997 fanns över 500 individer. 2016 trodde man att bara 30 individer återstod. Sedan dess har ytterligare fyra exemplar hittats döda och hoten kommer från flera håll, rapporterar New York Times.
Det största hoten mot arten är att fastna i fisknät. Trots att Mexikos regering i april i år förbjöd fiske med nät i området för att rädda den snabbt minskande populationen så fortsätter det illegala fisket. Att fånga kalifornisk vekfisk i området kan ge stora summor till fiskarna via den svarta marknaden till Asien. Vekfiskens simblåsa betingar ett pris på ungefär 90 000 kronor per kilogram och används i mediciner utan bevisad effekt. Det höga priset och det faktum att Mexiko aldrig dömt någon som smugglar simblåsor till fängelse, har lockat drogkarteller att ägna sig åt illegal fiskhandel. Enligt forskare finns en utbredd syn bland fiskare att det vore bra om tumlarna försvinner så att fiskeindustrin kan ägna sig åt fisket i fred.
– Det här handlar om direkt människo-orsakad utrotning. Om det är en läxa vi lärt oss så är det att vi inte kan styra människor, säger veterinären Frances Gulland vid Marine Mammal Commission, till NY Times.
LÄS ÄVEN: • Kan militärt tränade delfiner rädda utrotningshotad tumlare?
Enligt flera naturorganisationer räcker inte åtgärder mot fiskare i Mexiko, efterfrågan på simblåsor måste också minska. Environmental Investigation Agency menar att det fortfarande råder ett stort intresse för simblåsorna hos återförsäljare i Hong Kong och Guangzhou i Kina.
Ett annat hot mot kaliforniatumlaren är rent politiskt. Många av åtgärderna för att rädda arten görs av USA, tillsammans med Mexiko. Nu hotar dock president Donald Trumps kraftiga budgetnedskärningar att slå mot arbetet att rädda arten.
Även naturorganisationen Sea Shepherd gör insatser för att rädda kaliforniatumlaren. De har bara sedan i december i år hittat 183 nät avsedda för kalifornisk vekfisk.
LÄS ÄVEN: • Internationell räddningsaktion för världens minsta tumlare
Flera forskare menar att enda sättet att rädda arten är att fånga in den och försöka få den att föröka sig i fångenskap innan de kanske kan släppas ut igen. Sea Shepherd tillhör dem som inte gillar den metoden.
– Jag tycker inte man räddar djur genom att sätta dem i bur, säger kaptenen Oona Layolle, till New York Times.
Men i kommittén för att rädda kaliforniatumlaren är man överens om att alla individer som inte tas bort från den här farliga livsmiljön kommer troligen att dö. De som återstår är också så inavlade att alla “i stort sett har samma efternamn”, som marinbiologen Barbara Taylor i kommittén, uttrycker det.
Infångandet är dock kontroversiellt. Omar Vidal, generalsekreterare vid WWF i Mexiko menar att det riskerar att döda de få kvarvarande individerna och att det kommer öppna upp för en boom i illegalt fiske när de förflyttats från viken. Han menar att tumlarna måste räddas där de hör hemma.
Hittills har kaliforniatumlare aldrig hållits i fångenskap och man vet inte om de kommer föröka sig. Därför menar andra experter, från National Oceanic and Atmospheric Administration och Southwest Fisheries Science Center att infångandet bara kan vara en del av åtgärderna som sätts in. Det är fortfarande ett välkontrollerat förbud mot garnnät som är den effektivaste metoden att rädda arten enligt dem.
Källor: NY Times och The Guardian