Ännu ett naturområde har fått lagliga rättigheter
För första gången har ett naturområde i Europa fått lagliga rättigheter, som ska kunna skydda det mot miljöförstöring.
Att ge naturen rättigheter sprider sig som en löpeld över världen. Natursidan har tidigare skrivit om fall från Panama, Ecuador, en flod i Kanada och en i Colombia. Det har också lagts fram ett lagförslag i Filippinerna och Chile om att införa juridiska rättigheter för naturen. Nu har även ett naturområde i Europa för första gången fått lagligt skydd.
Det rör sig om den grunda lagunen Mar Menor i östra Spanien. Bakgrunden är att lokalbefolkningen fick nog av hur området behandlades efter att massiva gödselutsläpp från jordbruket 2016 ledde till en miljökatastrof i lagunen, trots att befintlig miljölagstiftning förbjuder att musslorna skadas och att förorena vattendrag som leder till lagunen. Men lagstiftningen visade sig tandlös när utsläppen dödade 98 procent av den starkt hotade musslan Atrina fragilis tillsammans med mängder av annat marin liv. Miljontals fiskar spolades upp på stränderna. Lokalbefolkningen och naturorganisationer samlade in nästan 640 000 namnunderskrifter för att ge den 135 kvadratkilometer stora lagunen juridiska rättigheter. Nyligen godkändes förslaget av Spaniens senat.
Ekosystemet har nu rätt att existera, att utvecklas naturligt och att återskapas. Dessutom har det förmyndare i form av ett vetenskapligt råd. Med de nya reglerna kan medborgare väcka åtal om Mar Menor exempelvis återigen skulle utsättas för stora utsläpp. Den nya lagen har mött motstånd från det högerextrema partiet Vox och det återstår att se hur den kommer integreras i det lagsystemet.
Samtidigt har Spaniens regering beslutat att satsa nästan 500 miljoner euro på att restaurera området.
– Det är oerhört spännande att se en kampanj för naturens rättigheter lyckas i Spanien. Det visar verkligen andra europeiska länder vad som är möjligt, säger Erin O’Donnell, expert på miljörätt vid University of Melbourne Law School, till Science.
Ny advokatrapport om den växande trenden
Att naturens rättigheter blir allt mer aktuellt över hela världen visar också en ny rapport från Law Society – en organisation för yrkesverksamma advokater i England och Wales. Författarna bakom rapporten anser att juridiken har en nyckelroll att spela för hur människor interagerar med miljön och går igenom på vilka sätt människans relation till naturen kan göras om i framtiden.
– Det finns en växande förståelse för att vi måste göra något helt annorlunda för att våra barn ska få en någorlunda trevlig planet som går att överleva på. Det är en växande trend. Går det så snabbt som vi skulle vilja? Kanske inte och därför är det viktigt att nå ut med budskapet, säger Dr Wendy Schultz, en av författarna till studien.
Läs även:
• Chile närmar sig att införa juridiska rättigheter för naturen
• Panama ger naturen rättigheter
• Historiskt domslut för naturens rättigheter
• Stor flod i Kanada har fått lagliga rättigheter
• Idén om naturens rättigheter på djupet
• Flod i Colombia ges juridiska rättigheter
• Årets miljöhjälte 2019: Det är ett kraftfullt system vi utmanar
• Miljöjuristen: Absurt att inte fler stora klimatutsläpp stoppas i domstol
Källor: Science, Law Society och The Guardian