Ännu ett fall av böter för okopplad hund i naturreservat
Det är förbjudet att ha hundar lösa i naturreservat och nationalparker och allt fler personer döms för att inte ha följt dessa regler. Nyligen fick en person i Skåne böter.
Att gå med sin hund utan koppel är förbjudet i de flesta naturreservat i Sverige. Det är stor risk att hunden stör vilda djur och naturlivet. Många människor tycker också att det är obehagligt att möta lösa hundar. Enligt Viltskadecentrum är dessutom hundangrepp på tamdjur betydligt vanligare än vi tror. Det finns fall där även lite oväntade hundraser som golden retriever och kungspudel dödat får.
På sina håll är problemet med lösa hundar i naturreservat så stort att länsstyrelsen skulle vilja sätta in vakter mot hundägare som ignorerar reglerna. Men det är också en överträdelse som allt oftare ger böter. Exempelvis har hundägare har dömts till 2 000 kronor i böter för lös hund i Kosterhavets nationalpark, i Halland anmälde en privatperson en hundägare som fick böta 1 500 kronor och ett produktionsbolag fick böta 5 000 kronor för att det kända paret Mandelmann hade sin hund lös i ett naturreservat under en inspelning.
Nu rapporterar Skånska dagbladet att en person i Höör fått betala 4 300 kronor i böter (30 dagsböter på 110 kr och 1 000 kr till brottsofferfonden) för att ha haft sina två hundar lösa i naturreservatet Allarsps bjär. Händelsen inträffade i februari 2024.
Hårdare regler i naturen 1 mars till 20 augusti
De flesta naturreservat har koppeltång på hundar. Det kan även råda förbud mot lösa hundar i kommuner. Under perioden 1 mars till 20 augusti råder särskilt strikta regler, enligt Naturvårdsverket:
– Då får hunden inte springa lös i skogen. I de allra flesta fall betyder det koppel.
Det innebär att det bara är “extremt väldresserad” hundar som får gå lösa i naturen över huvud taget. Ägare måste se till att hunden håller sig “högst någon meter” bort, som om den bar ett osynligt koppel. Om hunden springer friare än så runt ägaren anses den inte vara “extremt väldresserad”.
Utöver detta gäller det att veta vad som gäller i din kommun, samt i naturreservat och nationalparker.
Källa: Skånska dagbladet