Ännu ett år med omfattande illegalt fiske av utrotningshotad ål i Sverige
Även i Sverige sker ett omfattande illegalt fiske av en utrotningshotad art. När SVT Blekinge följde med Havs- och vattenmyndigheten ut för att leta efter illegala ålryssjor blev resultatet ett nytt dagsrekord.
Havs- och vattenmyndigheten har numera en egen båt i Karlskrona i Blekinge för att leta efter illegalt ålfiske längs den svenska kusten. Det behövs uppenbarligen. Bara i år har över 100 ryssjor hittats och det är fler än vad som hittades under hela förra året (80 stycken). Även Kustbevakningen hjälper till i jakten på illegalt fiske av den utrotningshotade ålen och de beslagtog i fjol 116 ryssjor och har hittills i år hittat 45 stycken.
LÄS ÄVEN: • Akut hotad ål säljs i 87% av Sveriges fiskbutiker
– Det pågår ett omfattande tjuvfiske efter ål, beviset för det är ju redskapen vi tar upp, säger Björn Stührenberg på Havs- och vattenmyndigheten till SVT Blekinge.
LÄS ÄVEN: • Fortsatt utbrett tjuvfiske av ål i Sverige (2016)
– En del fiskar väl på grund av tradition – man har gjort det i jättemånga år och tycker att det är gott med egenfångad rökt ål. Men vad vi har hört är det ett väldigt bra pris på ål, så det kan finnas ekonomiska incitament också, säger Björn Stührenberg, till TT.
LÄS ÄVEN: • 28 europeiska miljöorganisationer kräver totalstopp för ålfiske
Även om ålen är akut hotad och minskat med 95 procent de senaste årtiondena och trots att internationella havsforskningsrådet ICES rekommenderar att alla mänskliga aktiviteter som hotar ålen ska minimeras så har 216 yrkesfiskare speciell licens i Sverige för att fiska ål. Detta motsätter sig 28 europeiska miljöorganisationer som anser att det krävs totalstopp för ålfiske.
Det illegala fisket är också utbrett och enligt Världsnaturfonden WWF beror det bland annat på att många butiker och restauranger fortfarande säljer odlad ål. Detta trots att både Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden avråder konsumenter från att köpa eller äta den. Läs vilka butiker och restauranger som säljer ål på WWF:s webbplats.
Kustbevakningen tar gärna emot tips från allmänheten om illegalt fiske. Kontaktuppgifter här.
Källor: SVT Blekinge och Sydsvenskan