Ännu en larv som äter plast har upptäckts
Sedan tidigare är det känt att bakterier i magen hos mjölbaggens larver kan leva på frigolit och andra typer av polystyren. Nu har forskare även upptäckt att den större vaxmottens larver kan äta och bryta ned polyetylen, som utgör ungefär 40 procent av världens plaster.
Forskaren Federica Bertocchini gjorde upptäckten av en slump. Vaxmotten är en parasit som lägger sina ägg i bikupor där larverna sedan lever i 6-7 veckor innan de förpuppas och kläcks som fjärilar. Federica Bertocchini råkar också vara biodlare och när hon en dag rensade ut parasitlarverna och la dem i en plastpåse upptäckte hon att de ätit sig igenom plastpåsen.
LÄS ÄVEN: • Larver som äter plast kan minska avfallsberget
Rapporter om att larverna äter plast är inte nya, men Federica Bertocchini bestämde sig för att studera den större vaxmottens larver närmare. Hon fann att larverna omvandlar plasten polyetylen till etylenglykol. 100 larver åt på 12 timmar upp 92 milligram plast, vilket är snabbare än någon bakteria klarar av. Även indiskt mjölmott kan äta plast med hjälp av bakterier, men de gör det mycket långsammare.
Nu hoppas forskarna kunna identifiera vilket enzym det är i larverna som klarar av att omvandla plasten. Om det kan framställas i stor skala skulle det kunna hjälpa vår allt mer plastfyllda värld att bli lite mindre nedskräpad.
Källa: Deutche Welle