Skedsnäppan är en av världens mest hotade arter med bara 100 par kvar i det vilda. I ett nytt, uppmärksammat projekt har individer fötts upp i fångenskap för att sedan släppas ut i det vilda. Det visade sig att de inte bara lyckades flyga de 8000 kilometrarna till sin häckningsplats, en av de utsläppta skedsnäpporna såg också ut att bära på ägg i somras.
Nu har den första ungen till en skedsnäppa född i fångenskap fötts i det vilda. Ännu ett positivt steg för dessa charmiga vadare.
Det är två år sedan honan föddes, matades och släpptes ut av personal på Wildfowl & Wetland Trust (WWT) och det har varit ett hårt arbete som nu gett frukt. Förutom uppfödning jobbar projektet också med att skydda skedsnäppornas miljöer och stoppa den illegala jakten.
– Jag antar att jag är en sorts morfar nu. Jag är otroligt stolt över den här lilla fågeln som flugit halvvägs runt jorden enbart på sina instinkter, hitta ett av få säkra platser och undvika illegal jakt, säger Roland Digby på WWT till Rare Bird Alert.
Roland Digby berättar också att de inte var säkra på att det skulle går bra att släppa ut de uppfödda skedsnäpporna i det vilda, men att situationen blev så akut att de var tvungna. Nu visar det sig att metoden fungerat så bra att antalet födda skedsnäppor som kommit på vingarna i år ökat med 40 procent.
Läs mer:
• Positiva nyheter om naturen.
Källa: Rare Bird Alert