Sedan den 1 juli 2013 är det länsstyrelsens personal och inte polisen som ska avgöra om en varg skjutits i så kallad “nödvärn”, dessutom har jaktlagen förändrats så att nu alla i ett jaktlag har rätt att skydda en jakthund om den angrips av till exempel en varg.
I förrgår hade tre vargar skjutits i Dalarna på kort tid, vilket “inte hänt tidigare” enligt Lena Berg som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna. Sedan dess har ytterligare två vargar skjutits i Dalarna och sammanlagt har nu nio vargar skjutits med hänvisning till nödvärn sedan den 1 juli 2013. I minst två av dessa fall ska varningsskott ha avlossats.
I paragraf 28 i jaktlagen står det att “rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet” eller “om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående”. En formulering som öppnar för tolkningar och gör enskilda bedömningar svåra.
– Det är en väldigt speciell lagstiftning som inte är uppföljningsbar. Det går ofta inte att avgöra om den som skjutit har gjort allt för att skrämma bort rovdjuret, säger Lena Berg till Dalarna Tidning.
I helgen startade föreningen Naturdemokraterna, som verkar för “nollvision i vargfrågan“, gruppen Wolfbusters, som enligt en av gruppens adminstratörer ska “agera som paragraf28-hjälp åt drabbade (…) Vakar tamboskap vid behov och kan hjälpa de som själva saknar möjlighet att använda sig av vårt enda lagliga skydd mot vargangrepp”.