Som vi skrivit om tidigare vill naturvårdsstiftelsen Lynx UK Trust återinföra lodjur i Storbritannien, 1300 år efter att de utrotats av människan. Tanken är att hämta lodjur från Sverige och att de ska ha en positiv inverkan på ekosystemen i landet och bidra till en ökande ekoturism.
Att naturvårdsorganisationer och vissa forskare vill återintroducera lodjur i Storbritannien har varit känt sedan länge, men på sistone har projektet väckt stor medial uppmärksamhet eftersom det ser ut att kunna bli av. Tanken är att släppa ut lodjuren i Kielder Forest Park i norra England där det finns en sammanhängande skog på ungefär 650 kvadratkilometer.
LÄS ÄVEN: • Lodjur kan återintroduceras i Storbritannien för att rädda landsbygden
Forskarna och naturvårdarna på Lynx UK Trust menar att lodjuren skulle ha en positiv inverkan på ekosystemen i Storbritannien som är kraftigt påverkade av lodjurens huvudbyten – hjortdjuren. Om projektet blir av, skulle det bli landets mest ambitiösa restaurering av vilda djur någonsin.
Telegraph rapporterar att många som bor i området där lodjuren ska släppas ut är positiva till att få lodjur i skogarna. Det skulle kunna bli något som lockar fler turister till området och lokalbefolkningen hoppas på att kunna starta ekoturismverksamhet i lodjurens spår.
– Det är smärtsamt att säga, men djur behöver värderas för att skyddas. Det är inte min motivation, men jag förstår att för att bevara något måste det värdesättas av samhället de lever i, säger Paul O’Donoghue, forskare och eldsjäl bakom projektet, till Telegraph. Han har förutom att driva projektet även “knackat på varenda dörr” i byarna i området för att informera om projektet.
LÄS ÄVEN: • Lamadjur ska stoppa hundattacker
Fårägarna i området är oroliga, men Lynx UK Trust räknar med att förlusterna kommer vara små eftersom det finns så mycket rådjur i skogarna. Dessutom har de startat ett program för fårägare som erbjuder förbättrad stängsling och även att köpa lamadjur som skydd mot lodjuren. I USA ska lamadjur ha minskat prärievarg- och rävattacker mot får med 66 procent enligt Paul O’Donoghue.
Nu har organisationen skickat in ansökan till myndigheterna i England om tillstånd för att släppa ut två hannar och fyra honor i området. Om de får klartecken är planen att de ska hämta lodjuren från Sverige, vilket i sådana fall Naturvårdsverket får ta ställning till.
– De har ställt en del frågor och jag har redogjort för dem om lodjuren i Sverige. Fast frågan är väl om de engelska myndigheterna ger klartecken. Det kan tänkas att det finns grupper som inte är så förtjusta i planerna, exempelvis fårfarmarna, säger Henrik Andrén, lodjursforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), till TT.
I Sverige finns ungefär 1220 lodjur och i år gavs klartecken till licensjakt på 79 av dem.
LÄS ÄVEN: • Bakgrund och intervjuer om årets svenska licensjakt på 79 lodjur
Om lodjuren introduceras till Storbritannien kommer det vara under en femårig testperiod där djuren övervakas med satellitsändare.
Storbritannien har tidigare utrotat alla sina tre stora rovdjur – det sista lodjuret sköts runt år 700, den sista björnen 300 år senare och vargen utrotades på 1500-talet i England och 1700-talet i Skottland.
Källor: Telegraph, HD och Telegraph