Amatörbilder hjälper forskare följa knölvalar
Eftersom varje knölval har unika stjärtfenor kan foton både användas för att identifiera individer och följa deras förflyttningar över världen. I ett nytt projekt i Norge uppmanas nu allmänheten skicka in sina bilder för att hjälpa forskare.
I USA är detta en välutvecklad och väl fungerande metod för att få reda på mer om knölvalarnas förflyttningar. Det finns databaser med över 8000 bilder på knölvalar från hela världen sedan 1970-talet. I takt med att allt fler valar hittar till den norska kusten inleder nu naturforskaren och fotografen Fredrik Broms samma system i Tromsö. I samarbete med National Geographic ska det byggas en internationall webbplats för att kunna överblicka knölvalar som observerats i norska vatten. För att lyckas med projektet behövs dock allmänhetens hjälp.
Om du har en bild på en knölval från Norden – skicka den till hvalobservasjoner@akvaplan.niva.no och berätta var och när du tog bilden så kan du också få reda på var valen varit tidigare.
En knölval kan simma upp till 25 000 kilometer per år och valarna som ses i Norden spenderar ofta somrarna i Svalbard och Barents hav där det knappt bor några människor. Därför blir det extra viktigt att dokumentera dem när de är i nordiska vatten. De senaste 3-4 åren har det varje höst dykt upp allt fler knölvalar vid Tromsö där de spenderar över två månader med att äta sill. Fredrik Broms har i dagsläget bilder på 453 olika individer i fjordarna utanför Tromsö. Se en vacker film från vattnen utanför Tromsö här.
Forskare tror numera att knölvalar rör sig över allt större områden på sin sydliga flytt. Det tyder om inget annat knölvalen som fastnade under en brygga på västkusten och knölvalobservationerna utanför Öland på.
Källa: Science Nordic