Gå till innehållet

Almsjukan fortsätter slå hårt mot Sveriges almar

Sveriges städer för en svår kamp mot sjukdomen som slår hårt mot den biologiska mångfalden.

Under 1950-talet hittades almsjukan för första gången i Sverige. Den orsakas av svampar och de första fallen gällde svampen Ophiostoma ulmi som inte slog så hårt mot almarna. På 1980-talet kom dock svampen Ophiostoma novum-ulmi till Skåne och då tog spridningen fart, inte minst tack vare de små skalbaggarna almsplintborre som får med sig svamparnas sporer från träd till träd. Det dröjde inte länge innan svampen fanns i hela almarnas utbredningsområde och 2005 kom den även till Gotland. Svampen har orsakat stora mängder döda almar. På sina håll har hela skogsområden dött och framtiden ser mörk ut för almarna i Sverige och därmed också för alla de arter som är beroende av den.

Almsjukan innebär troligen inte att almarna kommer utrotas helt, unga exemplar almar kommer fortsätta sprida sig i landskapet, men de hinner sällan bli så gamla innan de smittas och dör. Eftersom mängder av andra arter är knutna till träden, och då framför allt till äldre almar, kommer det få stora konsekvenser för den biologiska mångfalden. Inte mindre än 233 arter är mer eller mindre än beroende av almar.

Svår kamp i många städer

I dagsläget pågår kampen mot almsjukan i många svenska städer.

I Göteborg har nyligen 946 almar i centrala delarna av stan inventerats. 76 procent hade almsjuka i någon grad och en tredjedel var redan döda eller kraftigt påverkade av sjukdomen. 107 av dem kommer nu att avverkas. Det ska återplanteras andra träd på många av platserna och 45 av almarna ska också lämnas kvar som högstubbar för att främja den biologiska mångfalden.

– Vi har sett en stor ökning av antalet insjuknade träd sedan 2022, så vi blev inte förvånade över resultatet av inventeringen. Nu tar vi ett krafttag för att sätta in åtgärder och avverkningen som vi gör under våren är ett första steg i det arbetet, säger Jesper Krantz, planeringsledare för träd på stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Vaccination är möjligt, men kostsamt

Även i Linköping och Jönköping avverkas det smittade almar i städerna. På Gotland hittas numera tusentals smittade träd årligen och att ta ner och förstöra många av dem är ett stort arbete. En utredning kom fram till att det krävs 6,5 miljoner kronor årligen i 20 år för bekämpningen enbart på Gotland.

I Stockholm har mängder av sjuka almar upptäckts och flera hundra ska tas ned de kommande åren. Precis som i Göteborg återplanteras en del träd och en del almar får stå kvar efter att barken tagits bort (almsplintborren lever under barken).

Trafikkontoret i Stockholm testar också att vaccinera almar. Det måste upprepas varje år och är en kostsam metod. 2024 vaccinerades 250 almar med höga bevarandevärden i Stockholm. Förutom att vara dyrt hjälper inte vaccinet om almsjukan kommer in via rotkontakt med ett smittat träd. Vaccination hjälper inte heller mot redan smittade almar.

Källor: Formas, Göteborgs stad

Mer att läsa