Enligt en ny studie som publicerats i Science påverkas redan allt levande på jorden av global uppvärmning – från gener till hela ekosystem. Mellan 82 och 94 procent av alla ekologiska processer som utgör grunden för välmående ekosystem visar redan tecken på att befinna sig i nödläge.
Det påverkar inte bara ekosystem. Det ger dessutom ökande, oförutsägbara konsekvenser för människor, så som fler sjukdomsutbrott, mindre produktivt fiske, sämre skördar och mindre jordbruksarealer.
LÄS ÄVEN: • IUCN: Havens uppvärmning kan bli vår generations största utmaning
– Det finns nu tydliga bevis för att stora förändringar märks redan vid enbart en grads varmare jordklot. Gener ändras, arters fysiologiska och fysiska egenskaper så som kroppsstorlek ändras, arter förflyttar sig snabbt för att hinna med att hitta lämpliga klimat och det finns tecken på att hela ekosystem är stressade, säger huvudförfattaren Dr Brett Scheffers vid University of Florida.
James Watson, vid Wildlife Conservation Society och University of Queensland, menar att det inte längre går att hävda att det här är ett problem för framtiden. Politiker och myndigheter måste acceptera att om vi inte stoppar utsläppet av växthusgaserna så är det stor risk för en miljökatastrof.
LÄS ÄVEN: • Hur påverkas jorden av temperaturhöjningar?
Enligt de senaste rapporterna från klimatmötet i Marrakesh har koldioxidutsläppen avstannat något de senaste tre åren. Det anses för tidigt att säga om det var en topp, men ökningarna har mattats av. Anledningen är framför allt att Kina bytt fokus från kolkraft till grön energi, men även ett liknande skifte i USA och Europa har märkts.
– Det är klart att det är goda nyheter att utsläppen nu stannar av. Men man måste se på vilken nivå de har stannat. Vi släpper ut nästan 40 miljarder ton koldioxid varje år. Så vi behöver börja minska utsläppen, kanske så mycket som 10 procent varje år, säger klimatforskaren Kevin Anderson till SVT.