“Två engagerade eldsjälar som på olika sätt bidrar till enastående insatser för att bevara Sveriges biologiska mångfald” – så beskriver SLU ArtDatabanken de två nominerade till årets naturvårdspris: Helena Allard och Martin Emtenäs. Vinnaren utses av allmänhetens röster och avslöjas i samband med Biologiska mångfaldens dag.
Helena Allard, hållbarhetschef på Svenskt Sigill har “med driv, initiativ och klokskap” tagit fram en åtgärdslista för att öka den biologiska mångfalden på alla Svenskt Sigills gårdar som odlar frukt, grönsaker, blommor, prydnadsväxter eller spannmål. Över 800 odlare har nu genomfört åtgärder för att öka antalet fåglar, humlor, bin och andra insekter i jordbrukslandskapen. Det rör sig exempelvis om att så blommande remsor vid åkern, lämna fler blommande träd och buskar, samt anlägga upphöjda åsar åt rovinsekter.
I en intervju med SLU Artdatabanken svarar Helena så här på frågan om vad hon tänker om begreppet biologisk mångfald:
– Det är en ömtålig väv som vi inte får rubba. Biologisk mångfald är alla olika livsformer som utvecklats över tid, lång tid. Och varje art är ett underverk med ett eget värde. Detta är något vi människor inte får störa eller förstöra.
Martin Emtenäs har efter åren som programledare för “Mitt i naturen” fortsatt sprida sin entusiasm bland annat som författare till böckerna “Upplev Sveriges natur”, “Vilda djurboken”, “Fantastiska fladdermöss” och nu senast “Svenska fåglar”. Han har också varit programledare för tv-showen “Det stora fågeläventyret” och varit konferencier för föreställningarna “Blue Planet II – Live in Concert” och “Planet Earth II”. De senaste åren har han varit ute på turné med miljöföreställningarna ”Vi som bor här” och ”Domedagen – en trallvänlig talkshow” tillsammans med Stefan Sundström.
Martin menar att frågan om biologisk mångfald behöver vara ständigt aktuell:
– Ett problem är att inget kan vara på agendan hela tiden. Nyheter och aktuella ämnen cirkulerar fort i dagens samhälle. Men just frågor som biologisk mångfald borde inte ens behöva konkurrera om att vara på agendan. Precis som vi redovisar börsens upp och nedgång varje dag borde det vara självklart att redovisa hur det går för vår natur.
Rösta på någon av finalisterna här, läs mer om dem i den här artikeln. Den 25 maj, i samband med Biologiska mångfaldens dag utannonseras vinnaren.
Källa: SLU ArtDatabanken