Sedan projektet “Mer friluftsliv i skolan” drog igång 2009 har Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Naturskoleföreningen utbildat 7000 pedagoger i över 120 kommuner om hur man använder friluftsliv och utepedagogik i skolan. Bara under 2016 utbildas exempelvis 1600 lärare i Sölvesborg.
Under den kostnadsfria utbildningen, finansierad via statliga medel, är lärarna ute i naturen tillsammans med personal från Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna eller Naturskoleföreningen och lär sig om allemansrätt, etik, friluftssäkerhet, natur- och vattenvård, fiske och mycket annat.
Målet med kursen är, enligt Naturskyddsföreningen, att “ge upplevelser för alla sinnen”, “ge friskare och mindre stressade elever med högre koncentrationsförmåga” och “öka elevernas intresse och vilja att värna om naturen samt väcka ett engagemang för samhällets hållbara utveckling”.
– Genom lärarna tror vi att vi kan skapa ett hållbart tänk till nästa generation och få dem att värdera naturen. Vi vill bygga ett hållbart samhälle, säger Hans Lindqwist, fortbildare från Sportfiskarna till BLT. Han utbildar just nu ett 40-tal lärare som bland annat fått fiska, håva, titta på småkryp, bygga vindskydd, göra upp eld och laga mat ute.
Lärarna som BLT intervjuar är positiva till utbildningen och menar att de förutom att ha roligt också får nya uppslag och idéer och att det kommer leda till mer utepedagogik och friluftsliv för deras elever.
Källa: BLT och Naturskyddsföreningen