Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) meddelade idag att de troligen inte längre kan fortsätta den pågående övervakningen av sjukdomar bland vilda djur. Det finns ingen finansiering till uppdraget från övergångsregeringen.
SVA har sedan många år tillbaka fått öronmärkta medel för viltsjukdomsövervakningen (4 miljoner kronor år 2018), men i årets regleringsbrev från övergångsregeringen finns inte det uppdraget med. För SVA innebär det att merparten av all viltsjukdomsövervakning avbryts medan en del andra viltövervakningsprojekt har annan finansiering och inte kommer påverkas.
LÄS ÄVEN: • Fyra gånger fler fall av älgsjukan än förväntat
Den strypta finansieringen innebär bland annat att SVA inte kommer kunna upptäcka sjukdomsutbrott hos vilda djur eller vad de beror på. De kommer inte heller kunna ta prover eller genomföra analyser på vilda djur och får begränsade möjligheter att övervaka sjukdomar som till exempel fågelinfluensa och avmagringssjuka (Chronic wasting disease), afrikansk svinpest, duvpest och kaningulsot, samt påverka övervakningen av bland annat dvärgbandmask hos rävar och vargar, rabies hos fladdermöss och salmonella hos småfåglar.
LÄS ÄVEN: • Säldöden värre än befarad – fågelinfluensa orsaken
– Nu tappar vi också kontakten med vårt viktiga nätverk med jägare och allmänheten som skickar in prover och djurkroppar till myndigheten för analys, vilket är grunden för SVA:s viltövervakning. Det är historiskt att vi nu måste ta en paus i detta arbete, säger Erik Ågren, chef för viltsektionen vid SVA.
Regeringen tillbakavisar dock uppgifterna om att viltsjukdomsövervakningen stoppas. Landsbygdsministerns statssekreterare Elisabeth Backteman har under dagen kontaktat generaldirektören för SVA, Jens Mattsson och framfört detta. Han säger dock att myndigheten blivit av med väsentliga resurser till verksamheten kring viltsjukdomsövervakning.
– Jag är övertygad om att det handlar om de spelregler man har att följa när det gäller en övergångsregering, att man ska ge ut regleringsbrev som inte innehåller politiska styrsignaler, säger han till Ekot.
SVA har övervakat viltsjukdomar sedan slutet av 1940.