70-80 fåglar kan få nya namn i Nordamerika
En hel del nordamerikanska fåglar har olämpliga namn och nu inleder American Ornithological Society (AOS) en process för att ta fram nya engelska namn åt en lång rad fågelarter.
Bakgrunden till den stora förändringen är en lång diskussion om huruvida det är lämpligt med engelska fågelnamn som är uppkallade efter personer, så kallade eponymer. Dessa namn säger ingenting om fåglarna utan lyfter enbart fram mer eller mindre framstående personer från tiden för namngivningen. Dessutom är också flera av dessa personer som fått fåglar uppkallade efter sig problematiska.
“Hammond’s flycatcher” (“hammondempid” på svenska) är till exempel döpt efter William Alexander Hammond, en amerikansk läkare och slavägare som levde runt förra sekelskiftet. Han var besatt av att samla in hjärnor från ursprungsbefolkningen och uppmuntrade soldater under inbördeskriget i USA att ge honom döda människor som tillhörde urfolk. Han var dessutom en försvarare av systemet med slavar och skrev flera rasistiska uttalanden om svarta.
– Eponymer är i princip verbala statyer. De skapades för att hedra välgöraren i evighet och återspeglar därmed de prestationer och värderingar som personen uppskattade. Vi bör fatta beslut om vem och vad vi hedrar baserat på våra egna värderingar, värderingar som skapar en mer rättvis värld för alla. Genom att fortsätta använda eponymer på vanliga fåglar fortsätter vi att hänvisa till och hedra vårt plågsamma koloniala arv och den rasism som var en direkt följd av denna illvilliga exploatering. Detta är oacceptabelt, och vi måste göra bättre ifrån oss, skriver initiativet Bird names for Birds, som länge drivit frågan om ett namnbyte.
Inkluderande namn ska tas fram
Nu har till slut American Ornithological Society (AOS) valt att göra slag i saken. Arbetet inleds 2024 och kommer inledningsvis att fokusera på 70-80 fågelarter som främst förekommer i USA och Kanada. Det kommer också tas fram en ny arbetsprocess för hur arter ska namnges framöver. AOS kommer jobba för att ta bort alla epynomer och även se över om det finns andra namn som anses stötande och exkluderande.
– Som forskare arbetar vi för att eliminera fördomar inom vetenskapen. Men det har funnits historiska fördomar om hur fåglar namnges och vem som kan få en fågel namngiven till sin ära. Exkluderande namnkonventioner som utvecklades på 1800-talet och som präglas av rasism och kvinnohat fungerar inte för oss idag, och det är dags för oss att förändra den här processen och rikta fokus mot fåglarna, där det hör hemma. Jag är stolt över att vara en del av denna nya vision och ser fram emot att arbeta tillsammans med ett brett spektrum av experter och fågelälskare för att skapa en inkluderande namngivningsstruktur, säger Judith Scarl, ordförande för AOS.
Att byta namn på fåglar är inget nytt påfund. Det sker ibland då och då. 2020 bytte till exempel AOS namn på “McCown’s Longspur” till “Thick-billed Longspur”. Det ursprungliga namnet hedrade John P. McCown, en amatörnaturforskare som kämpade för slaveriet och mot urfolk. I Sverige bytte “kafferseglare” namn till vitgumpseglare 2015 och 2018 beslöt även Finland att ta bort rasistiskt fågelnamn.
Läs även
• Språkrådet: Därför är kafferseglare ett olämpligt namn
• Även Finland tar bort rasistiskt fågelnamn
• Växtnamn som kan väcka anstöt byts ut
• En tredjedel av världens fåglar har fått nya svenska namn