Mer än var femte svensk har slutat flyga inrikes, 8 av 10 har minskat klimatpåverkan av sin konsumtion och 6 av 10 har gjort insatser för biologisk mångfald. Det visar en ny undersökning som Kantar/Sifo utförde åt Världsnaturfonden WWF innan coronaviruset bröt ut på allvar.
Undersökningen visar att klimatkrisen är det hot som oroar svenskar mest. 42 procent uppger att de känner en oro inför klimatet, vilket kan jämföras med en tredjedel av de svarande för bara tre år sedan.
– I år, under det så kallade Supermiljöåret, var det tänkt att många viktiga politiska beslut skulle tas. Några av dem blir troligen nu uppskjutna på grund av Covid19. Men det är viktigt att komma ihåg att vi också befinner oss i en klimat- och artutrotningskris och där världens ledare behöver agera kraftfullt. Klimatbarometern visar att det som svenskar annars oroar sig allra mest över är klimatförändringar och miljöförstöringar, säger Ola Hansén, senior klimatexpert WWF.
Det är inte bara en oro. Det finns också en stark uppfattning om att inte tillräckligt görs. Två av tre svenskar ansåg att politiker bör agera kraftfullt för klimatet.
Läs även: • Guide till insatser för biologisk mångfald
Det finns också en medvetenhet om vikten av biologisk mångfald. Nästan 6 av 10 har det senaste året gjort en eller flera insatser för att öka mångfalden av djur och natur. Vanligast är att välja ekologisk mat (43 procent), men en fjärdedel uppger att de planterat växter som uppskattas av bin, en av tio har låtit bli att klippa gräsmattan och 11 procent av de tillfrågade har byggt bihotell.
I WWF:s undersökning är det bara 2 procent av de tillfrågade som uppger att de inte oroar sig för miljön.
Klimatbarometern har genomförts regelbundet sedan 2012 i samband med Earth Hour. I år infaller Earth Hour på lördag 28 mars klockan 20:30.
Läs även:
• Så anlägger du en äng
• Nybörjarrabatt som lockar humlor, bin och fjärilar
• Pollinatörer gynnas av ekologiska odlingar
• WWF släpper guide till kommuner som vill ta miljöansvar
Källa: WWF