50 år efter utrotningen – spetsnoshörningar åter i Tchad
På 1970-talet utrotades spetsnoshörningarna i Tchad. Nu är den tillbaka tack vare ett naturvårdsarbete som ska stärka den allt mer hotade populationen.
Den illegala jakten utrotade spetsnoshörningarna i Tchad för nästan 50 år sedan. Nu lever en liten population av den akut hotade arten åter i det centralafrikanska landet. De två tjurarna och fyra korna klarade en 15 timmar lång flygresa från Sydafrika till nationalparken Zakouma. Nu är målet att de ska etablera sig som Afrikas nordligaste population och öka chanserna för arten att överleva.
LÄS ÄVEN: • I snitt tjuvsköts nästan tre noshörningar om dagen enbart i Sydafrika 2017
– Genom att etablera en livskraftig och säker population i Tchad bidrar vi till utbredningen av noshörningar i Afrika och till överlevnaden av en art som har utsatts för omfattande tjuvjakt, säger Sydafrikas miljöminister Edna Molewa till nyhetsbyrån Reuters.
Det återstår idag ungefär 2000 spetsnoshörningar i Sydafrika och 4000 i världen. Det är en minskning med över 97 procent sedan 1960-talet och det beror framför allt på den illegala jakten enligt Internationella Naturvårdsunionen IUCN. De senaste 20 åren har antalet ökat något.
LÄS ÄVEN: • Bowling för noshörningar har samlat in över 50 miljoner kronor
Förr fanns spetsnoshörningar i 28 afrikanska länder, men nu finns de bara i Sydafrika, Namibia, Zimbabwe, Tanzania och Kenya. De senaste åren har det arbetats med att återetablera noshörningarna i andra länder och det har skett utsättningar med mindre populationer i Zambia, Botswana och Malawi. Nu kan även Tchad läggas till listan.
Källa: Reuters