35 nyupptäckta fiskarter i en av världens artrikaste nationalparker
Vid en stor inventering av nationalparken Madidi i Bolivia hittade forskare inte mindre än 35 fiskarter som troligen var nya för vetenskapen. Sammanlagt upptäcktes över 300 fiskarter i området i nationalparken, som är en av världens artrikaste.
En av anledningarna till att nationalparken är så rik på liv är att den har en höjdskillnad på 6 000 meter och sträcker sig från de tropiska Anderna till Amazonas. Men även under vattenytan är nationalparken full av liv. Efter en expedition och inventering som genomfördes 2015-2018 har antalet kända fiskar i området mer än fördubblats från 161 till 333 arter och dessutom upptäcktes 35 okända fiskarter som troligen ännu inte beskrivits av forskare.
Bland arterna i nationalparken kan nämnas den stora arapaiman – en av världens största sötvattensfiskar som kan bli över tre meter lång, men också den guldglänsande Salminus brasiliensis. Vissa arter hittades i Amazonasfloden, andra i sjöar på över 4 000 meters höjd i Anderna.
Madidi är nästan 19 000 kvadratkilometer stor, vilket kan jämföras med Sveriges största nationalparker Padjelanta och Sarek som är strax under 2 000 kvadratkilometer stora. Det är förvisso bara 1,8 procent av Bolivias yta, men här finns 40 procent av alla fiskarter i landet, vilket visar vilket viktigt skyddat område det är. Forskarna bakom studien tror också att upptäckterna som presenteras i den här rapporten bara är början, eftersom det fortfarande återstår områden i nationalparken att inventera.
– På grund av den stora mångfalden av livsmiljöer, främst som ett resultat av höjdgradienten från 184 meter till 6 044 meter, anses Madidi vara det mest artrika skyddade området i världen. Initiativet Identidad Madidi syftade till att fastställa denna rekordstora status för parken och samtidigt kommunicera Madidis betydelse för det bolivianska folket. Detta är den första av flera sammanfattande artiklar om den biologiska mångfalden som de bolivianska forskarna på expeditionen håller på att systematisera för att dela med sig till Bolivia och världen, säger Rob Wallace, chefsforskare vid Wildlife Conservation Society, medförfattare till studien och ledare för Identidad Madidi-expeditionerna.
Källor: Wildlife Conservation Society och Neotropical Hydrobiology and Aquatic Conservation