27 maj kl 21:58 dog en kustpipare 3 km över Skåne
Ny forskning visar att rovfåglar kan jaga flyttande fåglar tre kilometer ovanför våra huvuden och att jakten kan pågå länge.
De senaste åren har det publicerats ny information om höjdrekord för flyttande fåglar. Dubbelbeckasiner registrerades på hela 8 700 meters höjd. Det spekulerades i att det kan bero på att fåglarna lättare kan navigera utifrån landmärken, att de undviker rovfåglar och att kylan på hög höjd minskar risken för överhettning. Det sistnämnda verkade vara en faktor enligt en studie från 2023. Men även att undvika rovfåglar kan vara betydelsefullt.
Eleonorafalkar har registrerats göra flygningar på upp till 3 500 meters höjd och nu har forskare från Lund och flera andra internationella lärosäten, kunnat avslöja en skånsk pilgrimsfalk med att döda en flyttande kustpipare på 3 000 meters höjd. Det är första gången en rovfågeljakt konstateras på så hög höjd.
Exakt tid för den lyckade jakten
Kustpiparen hade försetts med en sändare av ett nederländskt forskarlag som ville följa dess rutt. Den specifika sändaren kunde ge väldigt tydliga detaljer om kustpiparens sista tid i livet. Den 27 maj klockan 21:58, 25 minuter efter solnedgången, slog pilgrimsfalken till på minst 2 882 meters höjd. Då registrerade sändaren en snabb minskning av flyghöjden och två minuter senare var sändaren stilla på samma plats – i närheten av ett pilgrimsfalks bo i Skåne.
– Tidigare har det inte funnits några bevis för att rovfåglar regelbundet jagar på så höga höjder. Nu vet vi att pilgrimsfalk kan jaga framgångsrikt på riktigt hög höjd och då måste flyttfåglar, som redan flyger väldigt högt, flyga ännu högre för att undkomma, säger Åke Lindström, biologiprofessor vid Lunds universitet.
Föranleddes av lång jakt på hög höjd
Han poängterar också det anmärkningsvärda i upptäckten:
– Naturen är fascinerande! Redan att en flyttfågel som kustpiparen flyger hundratals mil non-stop på flera tusen meters höjd är spektakulärt. Att pilgrimsfalkar under häckningen gör sig besväret att ta sig upp till så höga höjder för att jaga dem är också häftigt, säger Åke Lindström.
Eftersom sändaren registrerade en plötsligt ökad acceleration 15 minuter precis före att sändaren snabbt närmade sig marken tror forskarna att kustpiparen upptäckte pilgrimsfalken omkring 21:43 och därefter ägnade en hel kvart med att försöka undkomma den snabba rovfågeln. En kamp som kustpiparen den här gången förlorade, klockan 21:58 den 27 maj 2024.
Källor: Lunds universitet och Ecology