Gå till innehållet

2024 års rekordvärme och extremväder går hand i hand

Den globala medeltemperaturen 2024 var hela 1,6 grader över förindustriell tid. I Europa var snittet långt värre än så. 2024 var också ännu ett år med svåra extremväder med tydlig koppling till den klimatkris som mänskligheten orsakat.

2024 var ännu ett katastrofalt klimatår för mänskligheten. Utsläppen av växthusgaser låg på rekordnivåer trots att forskare varnat länge för att de måste sänkas kraftigt. Priset för utsläppen betalas nu allt mer i form av katastrofala extremväder, förstärkta av en kraftig global uppvärmning som återigen slog nya rekord under 2024.

Copernicus klimattjänst (C3S) har nu bekräftat tidigare rapporter om att 2024 är det varmaste året som hittills uppmätts. Det är också det första året med en global medeltemperatur som överskrider 1,5 grader över förindustriell nivå. Även om väderfenomenet El Niño också bidrog så är det människans påverkan som “fortsatt är den viktigaste anledningen till extrema temperaturnoteringar för både luft och hav”, skriver SMHI.

Global temperaturökning jämfört med förindustriell referensperiod (1850-1900). Årliga medelvärden sedan 1967 till vänster och 5-åriga medelvärden sedan 1850 till höger.

Global temperaturökning jämfört med förindustriell referensperiod (1850-1900). Årliga medelvärden sedan 1967 till vänster och 5-åriga medelvärden sedan 1850 till höger. Som synes har temperaturökningen 2023 och 2024 varit långt värre än något tidigare år.

– Det är mycket oroväckande att vi nu sett ett första år som överskrider 1,5 graders uppvärmning jämfört med förindustriell tid. Vi har också sett en lång rad extrema väderhändelser under året. Det är tydligt att händelser som värmeböljor, skyfall men även torka blir vanligare. Effekterna av extremväder drabbar många människor när klimatet förändras, i världen och i Sverige, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Ännu värre i Europa och i haven

Det är inte direkt någon kortvarig trend heller. Mellan åren 2015 och 2024 har varenda år varit bland de tio varmaste som uppmätts. I Europa var snittet ännu värre. Jämfört med medeltemperaturen för den förindustriella perioden var medeltemperaturen i vår världsdel hela 2,92°C högre.

Årets extrema temperaturer i havsytan. Den mörkaste röda innebär värmerekord. Den näst mörkaste visar "mycket varmare än normalt".

Årets extrema temperaturer i havsytan. Den mörkaste röda innebär värmerekord. Den näst mörkaste visar “mycket varmare än normalt”. Lägg märke till att detta är med 1991–2020 som referensperiod.

Även haven drabbades av svåra värmeböljor som slog rekord efter rekord (se grafik ovan). Det får konsekvenser för korallreven som får allt svårare att klara sig och för fiskbestånd som tvingas flytta sig till andra områden med mer lämpliga temperaturer så länge sådana kan hittas.

– Haven har tagit upp ungefär 90 procent av värmen från den mänskligt orsakade klimatuppvärmningen. När utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka kommer det inte som någon överraskning att haven blir allt varmare. Men vad som verkligen har varit en överraskning är hur extremt varmt havet varit under första halvan av 2024 och även större delen av 2023. Under knappt ett och ett halvt år var havet rekordvarmt, med en mycket stor marginal till tidigare noteringar, säger Ola Kalén, oceanograf vid SMHI.

Anledningen är välkänd: fossila bränslen

Det har sedan länge visats i studier att den kraftiga globala uppvärmningen får konsekvenser i form av allt kraftigare extremväder som blir allt vanligare. Just nu rasar exempelvis en av de svåraste bränderna någonsin i Kalifornien och Saudiarabien drabbas av kraftiga översvämningar som spolar bort bilar. Liknande händelser var dessvärre vanliga under 2024. Allt fler människor förlorar sina liv och hem på grund av den skenande klimatkrisen.

Forskning har också visat tydligt vad som är den främsta anledningen till de höga utsläppen i världen; fossila bränslen. Nästan 90 procent av all koldioxid som når atmosfären kommer från olja, fossilgas (“naturgas”) och kol.

Källor: SMHI, C3S och The Guardian

Mer att läsa