Gå till innehållet

20 år med VIK: Vinter­fåglarna som ökat och minskat

24-27 januari 2025 är det återigen dags att räkna fåglar vid din matning, för 20:e gången. Niklas Aronsson från Birdlife Sverige berättar om vilka arter som ökat och minskat de senaste årtiondena.

Vinterfåglar inpå knuten (VIK) är ett av landets största naturarrangemang. Varje år ägnar sig nästan 15 000 – 20 000 personer åt att räkna vilka fåglar som besöker deras matningar. I år ska det göras under perioden 24-27 januari 2025, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art.

Minskningar som inte syns i VIK

Under de 19 år som arrangemanget pågått har vår fågelfauna förändrats. En del av dessa förändringar syns inte i VIK eftersom inte alla övervintrande fåglar är lika benägna att besöka fågelmatningar. Det gäller exempelvis talltitan som minskat kraftigt i antal på grund av vårt skogsbruk. Men det märks inte lika tydligt bland de få individer som rapporteras från fågelmatningar.

Andra förändringar märks tydligt även i statistiken via VIK, berättar Niklas Aronsson, redaktör på Vår fågelvärld:
– Det gäller framför allt gulsparvens och grönfinkens minskningar. Där ju grönfinkens beror på gulknopp medan gulsparvens minskning vanligen kopplas till odlingslandskapets förändringar mot mer intensiv produktion. 

Utvecklingen för grönfink och gulsparv ser inte bra ut.

Utvecklingen för grönfink och gulsparv ser inte bra ut.

Håll utkik efter sjukdomen gulknopp

Gulknopp är en smittsam sjukdom som drabbade just grönfinken synnerligen hårt för ungefär 20 år sedan. Den orsakas av en liten parasit som sätter sig i fåglarnas svalg och som egentligen kan drabba många olika arter, men av någon okänd anledning har den slagit hårdast mot grönfinken. I december 2024 konstaterades även att ringduvor drabbats.

Fågelmatningar och fågelbad kan vara en vanlig smittkälla för gulknopp, skriver Birdlife Sverige. Om du ser en fågel sitta relativt stilla och som är uppburrad kan det vara ett tecken. Även om den har halvätna frön runt näbben.

– Om du har en fågelmatning bör du sluta mata och tvätta rent frörören. Vänta minst 3-4 veckor innan du återupptar den igen, skriver föreningen vidare.

Arter som borde synas mer, men inte gör det

Andra arter ses allt oftare på vintern, men det syns inte i VIK-rapporterna. Det gäller exempelvis nötväcka och rödhake.

– Nötväcka och rödhake ökar ju, men det syns inte i Vik-statistiken konstigt nog. Åtminstone tycker man ju att det skulle synas att rödhaken ökat, kommenterar Niklas Aronsson.

Nötväckan är känd för att kunna springa uppåt och nedåt längs trädstammar och att den gömmer frön och annan mat på gömställen inför vintern. Rödhaken däremot är skicklig på att hitta insekter även under vintern, men kan även äta exempelvis rester av talg eller små frön under en fågelmatning.

Observationerna av nötväcka och rödhake ökar under vintern, men det syns inte så bra i VIK-statistiken än.

Steglitsen stor vinnare

Niklas berättar också att den tydligaste ökningen står steglitsen för. Denna färggranna fröätare, som uppskattar kvarlämnade vinterståndare med frön, men även kan hittas vid fågelmatningarna, har ökat väldigt tydligt de senaste tio åren även om det varierat kraftigt mellan åren. Anledningen tros vara det varmare klimatet.

Steglitsen hör till de senaste årens stora vinnare.

Steglitsen hör till de senaste årens stora vinnare bland vinterfåglarna.

Ohotat etta under alla 19 år som VIK pågått hittills är talgoxen. Även blåmesen är för det mesta med på topp tre. Vissa fågelarter varierar kraftigt mellan åren. Det gäller, förutom steglits, även exempelvis gråsiskan.

Hur det gick i Vinterfåglar inpå knuten kommer att presenteras efter helgen.

Mer att läsa