17% av svenska turister köper produkter av vilda djur på semestern
En årlig undersökning som WWF låtit göra visar att det fortfarande är knappt var femte svensk som köper produkter av vilda djur på semestern. Nästan var hundrade tillfrågade köper elfenben, dubbelt så många köper illegalt reptilskinn och en av tio äter produkter av haj.
Undersökningen, som gjordes av Kantar Sifo med över 1000 intervjuer av resenärer, visar i stort sett samma resultat som i fjol. Det är fortfarande många svenskar som köper produkter av hotade djur och som dessutom är förbjudna att ta in i landet.
– Vi uppmanar till försiktighet över lag när det gäller djursouvenirer om du som turist inte vet varifrån de kommer. Är du det minsta osäker på souvenirernas ursprung och vad som är lagligt att ta in i Sverige uppmanar WWF att i stället köpa annat hantverk, säger Mats Forslund, WWFs expert på handel med hotade arter.
Förutom att det är olagligt kan handeln bidra till att dessa djurarter försvinner. Att var tionde svensk resenär medger att de någon gång ätit hajfenssoppa eller mat med hajdelar hemma eller utomlands kan ses mot bakgrunden av att uppåt 100 miljoner hajar dör varje år för sina fenors skull. Många bestånd av hajar är hotade och tar väldigt lång tid för att återhämta sig.
En av hundra svenska turister erkänner också i undersökningen att de ätit så kallat bushmeatkött av apa eller annat vilt djur.
Många svenskar har även stöttat industrin med djur i fångenskap. Nästan var tionde svensk turist har ridit på elefanter, fem procent har tagit selfies med ett vilt djur som till exempel “orangutang, schimpans eller gibbon, på ett zoo, en marknad eller liknande” och 15 procent har besökt en djurshow. WWF varnar för denna typ av verksamhet eftersom djuren ofta kommer från det vilda och att den bidrar till överexploateringen av djuren.
Källa: WWF och WWFs undersökning