Det ser mörkt ut för Östersjön. Vårt innanhav sägs vara i “kris” och “akut dåligt” och torskbeståndet är så utfiskat att det är nära kollaps. Trots det föreslår EU en betydligt högre fiskekvot än vad forskningen rekommenderar. Den 15 oktober ska EU:s fiskeministrar försöka enas om Östersjöns fiskekvoter för 2019. Världsnaturfonden uppmanar nu svenska politiker att gå i spetsen för en återhämtningsplan för torsken i Östersjön.
2017 kom EU-länderna överens om att minska torskfisket i östra Östersjön med åtta procent, samt ett totalt torskfiskestopp under tre sommarmånader. Det kan kanske låta som en framgång, men det ska jämföras med att forskarna på det internationella havsforskningsrådet ICES rekommenderade att det västra torskfisket skulle minska med 90 procent och den östra med 35 procent. Detta eftersom torsken befinner sig i ett ”alarmerande läge” i Östersjön enligt ICES och BalticSea2020 menar att torskbeståndet är i kris och är på väg att försvinna i Östersjön.
LÄS ÄVEN: • Östersjöns torskbestånd nära kollaps
Nu har EU en ny chans att följa forskningens rekommendationer för att rädda torskbeståndet. Den 15 oktober möts EU:s fiskeministrar för att komma överens om Östersjöns fiskekvoter för 2019. Men trots larmrapporterna ligger EU:s förslag återigen högre än vad som rekommenderas. En nedskärning med 15 procent är stor skillnad mot forskarnas förslag.
LÄS ÄVEN: • Så vill partierna försöka rädda ”akut dåliga” Östersjön
– Innan valet var de politiska partierna eniga om att det behövs krafttag för att rädda Östersjötorsken vilket är mycket glädjande eftersom risken för beståndens kollaps är uppenbar. Nu gäller det för politikerna att ta ansvaret vidare. Sverige bör gå i spetsen och ta initiativ till en återhämtningsplan för torsken i Östersjön, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.
LÄS ÄVEN: • WWF: Inget av Östersjöländerna får godkänt för miljöarbete
Världsnaturfonden anser att att svenska politiker bör engagera sig i den här frågan och kämpa för att exempelvis minska fisketrycket drastiskt så att torskbestånden får en möjlighet att återhämta sig, öka kontrollerna till havs för att minska tjuvfisket och att oönskad fisk kastas tillbaka i havet illegalt, minska övergödningen och erbjuda alternativa inkomstmöjligheter för fiskare.
LÄS ÄVEN: • Torsk, blåmussla och tång drabbas hårt av klimatförändringar i Östersjön
Som det är nu sätts kvoterna högre än vad det finns underlag till. Yrkesfiskarna lyckas inte fiska så mycket torsk som de tillåts eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt mycket torsk i Östersjön kvar.
– Detta har lett till att fisket är slaget i spillror, både ekonomiskt och ekologiskt. Det måste bli ett stopp på detta vansinne, säger Anders Alm, Östersjöexpert på Världsnaturfonden WWF.
Källa: Pressmeddelande från WWF