Många eldsjälar som kämpat i åtskilliga år kan nu passa på att fira en stor seger för naturen. Hela elva skogsområden och sammanlagt 100 kvadratkilometer (10 000 hektar) skogar med höga naturvärden ska skyddas i Jokkmokks kommun. Den 28 mars 2019 godkändes affären även av regeringen.
– Jag uppskattar det omfattande arbete som alla parter har gjort för att hitta en överenskommelse mellan markägaren och staten. Regeringens långsiktiga strategi kommer vara att fortsätta stärka hotade naturområden med höga värden över hela landet, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.
Efter långa förhandlingar kom markägaren Jokkmokks Allmänning hösten 2018 överens med Länsstyrelsen i Norrbottens län och Naturvårdsverket om skogarna med höga naturvärden.
– Det känns jättebra att denna överenskommelse nu är i hamn. Vi stod långt ifrån varandra till en början, men kompromissvilja och sökande efter alternativa lösningar har gjort att vi nu nått en överenskommelse som jag är övertygad om att alla parter känner sig nöjda med, säger Christian Rimpi, skogsförvaltare på Jokkmokks Allmänning, i ett pressmeddelande där alla inblandade parter säger sig vara nöjda.
LÄS ÄVEN: • Intervju med skogshjälten Mats Karström som skyddat över 100 skogar
Några av landets värdefullaste
Sammanlagt är det 100 kvadratkilometer skog som nu skyddas för framtiden och det är inte vilka skogar som helst. Naturvårdsverkets avdelningschef Claes Svedlindh kallar skogarna “några av de mest värdefulla i landet”.
Ett av de större områdena är Karatj Råvvåive, totalt cirka 5700 hektar, inklusive Iegelvárre. Inventeringar har gjorts av eldsjälar från bland annat Skydda skogen, Fältbiologerna, Steget före, Naturskyddsföreningen i Jokkmokk och Naturskyddsföreningen i Norrbotten, som hittade mängder av rödlistade arter. Världsnaturfonden har utsett Karatj-Råvvåive till skyddsvärd pärla och skogshjälten Mats Karström har varit inblandad i flera av områdena.
En av de som varit drivande i kampen för området Karatj Råvvåive är Linda Ellegaard Nordström, tidigare ordförande i Fältbiologerna och nu engagerad i föreningen Skydda skogen.
LÄS ÄVEN: • Prisbelönt skogsbiolog: Skrämmande att tro allt är frid och fröjd i Sveriges skogar
– Det är smått historiskt faktiskt. Jag vet inte när det skyddades så här mycket skog i Sverige senast. Det är väldigt glädjande. Bollen har legat hos Naturvårdsverket och länsstyrelsen att förhandla med markägaren på sistone och även om den södra delen av Karatj-Råvvåive fortfarande inte är skyddad så är det många tusen hektar som nu blir naturreservat.
Många eldsjälar inblandade
Linda Ellegaard Nordström berättar att det är många personer som hjälpt till att inventera Karatj Råvvåive genom åren även om de har varit en mindre grupp som hållit i trådarna. Det har bland annat anordnats flera inventeringsläger i området.
LÄS ÄVEN: • Forskare: Världens sista orörda natur måste skyddas
– Vi började inventera området hösten 2008. Delar av det har Steget före inventerat och uppmärksammat redan på 1980-talet och fått löfte om att vissa platser inte ska röras, men nu knyts det ihop med andra områden och blir en stor sammanhängande helhet. Det har vi tryckt på för att få till. Det är häftigt att här nu finns nästan 6000 hektar skyddad natur där delar är väglöst land. Det finns inte många sådana platser kvar i Sverige.
Kan du berätta vad det är för område som skyddas?
– Några enstaka delar är i princip helt orörda eller med mycket få spår av mänskligt brukande. Det är en häftig känsla att gå i sådan skog. De här gamla granarna och tallarna har stått här i generation efter generation. De har en helt annan tidsrymd än oss. Sådan skog finns det väldigt lite av idag i Sverige, vi har ju totalt omvandlat skogarna i vårt land. Huvuddelen av området består av naturskogar med spår av brukande, men de har aldrig varit kalavverkade. Hela området har höga naturvärden, med många rödlistade arter och signalarter.
LÄS ÄVEN: • Orörd natur är effektivare än bioenergi i kampen mot klimatkrisen
Ska ni fira nu eller väntar ni tills även södra delen är säkrad?
– Vi ska absolut ha ett delfirande. Det kommer nog dröja med en lösning för den södra delen eftersom det där blir fortsatt samråd, men det är viktigt att fira när det går bra. Det behövs för att peppa varandra att orka kämpa vidare.