Naturupplevelsen: Midsommar bland rovdjur
I artikelserien Naturupplevelsen visar vi bilder från fotografer som varit med om något intressant i naturen. Här får vi följa med Robin Eriksson på en resa till östra Finland för att fotografera de stora rovdjuren i deras naturliga miljö.
En dag i början av november 2013 fick jag ett telefonsamtal från Magnus Fredriksson från Inside Nature som berättade att jag vunnit pris i en fototävling. Priset var en tre dagars resa till östra Finland tillsammans med Inside Nature. Där fokuserar man på att fotografera och studera de stora rovdjuren i deras naturliga miljö från ett gömsle. På ett strategiskt och ansvarsfullt sätt lägger de ut mat till de vilda rovdjuren, vilket även brukar kallas för åtel. Gömslet som man sitter i är byggt som ett mindre hus och man kan följa björn, järv och varg på nära håll utan att störa dem.
När den lilla gruppen kom till Finland upptäckte jag att min väska med hela min kamerautrustning inte kommit fram. Två kamerahus och mina objektiv 600 mm och 300 mm var spårlöst borta. Vi fick då reda på att väskan inte hade lämnat Helsingfors och jag skulle missa två nätter i gömslet utan kamerautrustningen. Guiden Magnus Fredriksson sa då direkt att jag kunde låna en av hans kameror, och det är jag väldigt tacksam för.
Efter att ha gjort oss hemmastadda i vildmarkscentret och ätit en god middag var det dags att gå till gömslet. Det var en vacker miljö med gröna myrar med tuvull som blommade och små sjöar med vacker tajgaskog i bakgrunden. Andra vildmarkcenter kan ibland ge lite av en djurparkskänsla, men detta område såg helt orört ut och gömslena var strategiskt placerade på ett mycket bra sätt. Några var placerade vid sjön, några vid myren och ett inne i skogen. Oftast sitter man två och två i gömslena, men det finns även några singelgömslen där man kan sitta helt själv.
Den första natten skulle jag tillsammans med vår guide Magnus sitta i ett gömsle eftersom jag skulle låna en av hans kameror. När vi hade riggat upp kamerorna fick jag en liten snabbkurs med Canons system, eftersom jag i vanliga fall fotograferar med Nikon. Sedan började väntan, och timmarna gick.
Vid klockan nio på kvällen kunde vi se vår första björn som gick runt sjön en bit bort från där vi satt. Den var för långt bort för att vi skulle kunna ta några bilder, men det var en häftig upplevelse att se den första björnen på resan. Någon timme gick och det började kännas i kroppen och huvudet att man varit vaken i 21 timmar och jag var tvungen att lägga mig och vila. Jag vaknade av att Magnus knuffade på mig och sa att det var en björn framme vid skogskanten. Lite yrvaken tog jag mig ner från översta britsen och vi väntade på att den skulle gå åt vårt håll, men den försvann lite senare upp i skogen.
Det gick bara en liten stund efter att björnen hade varit där som vi hörde ett konstigt ljud precis utanför. Vi tittade på varandra och ställde oss upp för att se bättre på sidan om gömslet. Där fick vi se en järv som lyfte på ett av locken som det fanns kött under. Den tog köttbiten och sprang iväg in i skogen. Magnus tipsade mig då om att järven gömmer maten i skogen och den kan komma tillbaka efter mer. Mycket riktigt, efter några minuter kom den springande precis framför vårt gömsle på bara 15-20 meters avstånd. Det fanns gott om ljus för att kunna fotografera även fast klockan var strax efter ett på natten. Efter att järven hade tagit en ny köttbit sprang den in i skogen för att gräva ner den och så höll den på ungefär fem gånger fram och tillbaka. Vi fick mycket goda chanser till att både fotografera och studera järvens beteende. Det var en otrolig upplevelse för mig och den första vilda järv som jag sett och fotograferat.
Efter besöket av järven så var det lugnt med djur under natten, och klockan sju på morgonen begav vi oss till vildmarkscentret igen för att äta frukost. Alla såg ganska slitna ut efter att ha varit vakna hela natten och en rejäl frukost smakade bra. De flesta gick in på sina rum för att sova, för att orka med nästa natt i gömslet. På eftermiddagen när de flesta började vakna till hade vi en workshop. Vi diskuterade kring de bilder som vi hade tagit under natten och sedan presenterade vi oss själva lite mer. Jouko och Magnus på Inside Nature la fram konceptet på ett bra och lättsamt vis. Man fick en större förståelse för att det är viktigt att diskutera om bilder för att utvecklas och samtidigt blev vi en tajtare grupp.
Efter workshopen började det dra ihop sig för andra natten i gömslet och min kamerautrustning hade ännu inte kommit med flyget. Men Magnus var vänlig och lånade ut en av kamerorna under andra natten också. Vi skulle sitta i det nyaste gömslet som låg lite för sig själv längst bort i området vid en sjö med en otroligt vacker miljö. Kamerorna var knappt riggade förrän vi hörde samma ljud som förra natten. Det var järven som redan var där och klockan var inte ens 18.00. Solen sken och ljuset var ganska hårt med mörka skuggor och det medgav till att det blev ganska svårt att exponera. Men vi var väldigt nöjda av att ha sett en järv bara efter en halvtimme. Järven gjorde precis som på första dagen, den sprang fram och tillbaka mellan gömslet och skogen åtta gånger innan den försvann.
Magnus la sig på britsen för att vila efter en fartfylld stund med järven. Men precis när han la huvudet på kudden så dök det upp en björn från skogen som gick längs med sjön. Nu hade ljuset blivit mycket bättre och var inte lika hårt som tidigare.
Nu hade vi verkligen inte tid för att fika eller vila, det hände saker hela tiden vid gömslet. Upplevelserna radades upp på löpande band och kameraslutarna klickade hela tiden. Vilket denna björn la märke till när den ställde sig på bakbenen i skogsbrynet.
Kvällen började närma sig och solen gick sakta nedåt på himlen och björnaktiviteten hade lugnat sig för stunden. Vi kunde njuta av tystnaden i skogen medan vi tog en kopp kaffe och en smörgås. Magnus skulle försöka vila en stund eftersom det inte blev någon vila sist, men återigen – när han la huvudet på kudden kom det en björn från skogsbrynet.
Solen hade gått ner, men efterglöden hängde kvar under en mycket lång tid. Hela himlen var röd, och varken Magnus eller jag hade sett en så storslagen solnedgång tidigare. Ljuset var verkligen fantastiskt, det lös upp myren och sjön med en röd ton. En av mobiltelefonerna vibrerade till och det var ett sms från en i gruppen som skrev att det var en stor hane framme hos dem. Vi satt helt tysta och det enda som hördes var myggen som surrade i taket på gömslet. Plötsligt fick vi höra ett flåsande ljud utanför dörren och vi sträckte på oss för att se bättre. Det var den stora hanen som kom lufsande, och det klafsade från den blöta myren när den gick förbi precis intill gömslet.
Hanen gick ner till sjökanten för att leta efter mat, men den hade järven redan tagit. Ljuset var som sagt fantastisk, och vi hade riktig tur att det kom en björn precis när ljuset var som bäst att fotografera i. Med två stora kliv bytte han riktning och kom rakt emot gömslet. Hanen kom så nära som 3 meter från vårt gömsle, och vi kände verkligen att vi var Inside Nature.
När vi vaknade på morgonen var vi ganska utvilade på väg hem från gömslena. Efter frukosten så tog vi en Finsk Rökbastu efter en ganska kylig natt och morgon i gömslet. Äntligen hade min väska med all utrustning kommit till lodgen, och jag kunde andas ut. Jag fick lära mig en läxa, checka aldrig in en hel kamerautrustning på flyget. Det är bättre att dela upp packningen eller betala för extra vikt.
Vid klockan 12 började alla att sitta med sina bilder vid datorerna som vi sedan skulle visa upp på den sista workshopen på eftermiddagen och alla hade fått bra bilder under natten. Efter den sista middagen gjorde vi oss klara för den sista natten i gömslet, och jag kunde nu använda min egen utrustning. Jag valde gömslet där man sitter helt själv med uppsikt åt många håll.
Parningstiden för björnarna var på väg mot sitt slut, och det var nog därför den stora hannen kom redan vid sex tiden. Under parningstiden äter hanarna knappt ingenting, och de tappar mycket av hullet på kroppen. Man märkte på beteendet hos hannen att den bara var intresserad av mat när den gick runt sjön. Med bestämda steg rörde den sig mellan de olika åtelplatserna.
Kvällen bjöd även denna gång på ett vackert kvällsljus när den stora hannen kom gående över myren mot mitt gömsle. Eftersom gömslet hade många gluggar kunde jag fotografera i både medljus, sidoljus och motljus vilket gav en enorm variation i bilderna.
Skymningen började lägga sig, och det hade börjat bildas dimma över sjön och myren. Det blev allt kyligare och det var dags att ta fram sovsäcken att värma sig i. Den stora hanen var precis utanför mitt gömsle flera gånger så jag passade på att försöka komponera en landskapsbild med ett normalobjektiv. Det är viktigt att variera bilderna och inte bara använda teleobjektiv. Det var inte helt lätt att komponera bilden när man satt låst i gömslet. Men resultatet blev jag väldigt nöjd med. Speciellt med dimman i bakgrunden som ger bilden extra bra stämning och känsla.
När jag har visat bilderna från resan för bekanta fick jag ofta frågan om jag inte var rädd någon gång. Rädd var jag aldrig, men när den stora hanen kom inom 1 meter från gömslet fick jag en olustig känsla. Den flåsade och stirrade rakt in i gömslet medan den kom allt närmare. Jag hade en kamera som låg på golvet med ett 60 mm objektiv monterat. När hanen var som allra närmast stoppade jag ut kameran och tog en bild.
Det gäller att ha lite tur ibland, den stora hanen gick runt mitt gömsle under flera timmar den kvällen så det fanns gott om fotograferingsmöjligheter. Från klockan tio på kvällen till kl två på natten var det full fart utanför. Efter ett intensivt möte med djuren valde jag att lägga mig på madrassen och sova. Alla i gruppen hade haft en mycket lyckad sista kväll vid sina gömslen med många bilder och fantastiska upplevelser i björnriket.
InsideNature har verkligen lyckats med att kombinera en resa utöver det vanliga med sitt enorma engagemang för djurlivet och naturen. Vi fick möta djuren på nära håll i en helt orörd natur och det märktes att djuren var bekväma med människans närvaro.