Sista chansen-turister kanske inte behöver ha dåligt samvete?
KRÖNIKA: Trenden att flänga jorden runt för att utklassa sina barnbarn i upplevelser är lite märklig. För att uttrycka det snällt.
Beroende på hur strängt ditt samvete är kanske du kan motivera dina flygresor, men sista chansen-turism har jag väldigt svårt att förstå. De som vill hinna uppleva något innan vårt giriga levnadssätt förstört möjligheten. De tar till exempel helikopter upp till bergstoppar för att kunna åka skidor innan upphettningen fått snön att smälta bort. Det vill säga att bränna mängder av fossila bränslen och spä på snösmältningen samtidigt som de vill hinna åka skidor. Hur okontrollerad denna turism är i Sverige skildras exempelvis i Polarliv i P1.
Andra flyger till Australien för att få hinna se Stora barriärrevet innan haven är för varma för koraller att överleva. Det beräknas ske när vi hettat upp planeten två grader. Det vill säga troligen om ungefär 30 år. Att flyga till Svalbard eller Antarktis innan glaciärerna smält bort är en del av samma problematik, om än i ett längre tidsperspektiv.
Det finns såklart betydligt större skurkar i berättelsen om mänsklighetens plundring av jordklotet än de som flyger ibland och visst kan man, för att vara snäll mot resenärerna, argumentera för att viljan att bevara dessa områden kanske kan stärkas om folk är där för att skildra dem. Men lika självklart som att det finns värre exempel – lika självklart är det att sista chansen-turisterna är en del av problemet. Att så många människor anser att det är viktigare att hinna få dessa upplevelser än att minska risken att de försvinner för alltid, säger en hel del om mänsklighetens förmåga att sätta sig själv främst.
Finns gott om sista chansen-upplevelser i Sverige
Man behöver dock inte sätta sig på ett flyg för att ägna sig åt sista chansen-turism. Varför inte åka till en svensk, riktigt gammal skog? I nuvarande avverkningstakt kommer det snart inte finnas någon kvar i Sverige utanför reservaten. De flesta som lever nu förfasas över takten i kalhyggenas framfart, men det kommer inte vara någonting jämfört med hur nästa generation kommer uppleva våra skogar.
Ett annat förslag är att åka ut på vargsafari för att leta efter vargspår eller försöka höra dem yla. Även om en majoritet av svenska folket, även i “varglänen”, uppskattar vargar så har en majoritet av våra politiker en uppfattning om att de ska masskjutas och i vinter ska en femtedel av dem avlivas. Så passa på att få vara med om något riktigt minnesvärt medan chansen finns. När våra politikers nya direktiv införts och den illegala jakten gjort sitt är den svenska vargstammen inte långt från att vara funktionellt utrotad.
Eller varför inte åka på en guidad tur för att få se fjällrävar? Även om de fortsätter öka i antal så sker det fortfarande med hjälp av “konstgjord andning” från bland annat stödmatning och uppfödning med utplacering. Skandinaviens fjällrävar är troligen bara några års indragna bidrag till bevarandeprojekten från att utrotas. När du ändå är i fjällvärlden – passa på att njuta av alla de växter och djur som tvingas allt högre upp på bergen av klimatförändringarna och allt hårdare konkurrens från låglandets arter. Om några årtionden kommer fjällvärlden troligen se helt annorlunda ut. Det visar exempelvis länsstyrelsernas senaste utvärdering av miljömålet “Levande fjällmiljö” och det har alla som följt utvecklingen i norr förstått.
Inte ens sista chansen-turisten behöver egentligen sätta sig på flyg eller i helikoptrar för att få uppleva mer än framtida generationer kommer kunna göra. Det går att utklassa barnbarnen i upplevelser även utan att behöva ha så dåligt samvete. Sorgligt nog.